Romul este o băutură alcoolică obținută din trestie de zahăr. Melasa, o substanță foarte dulce făcută din această plantă, este amestecată cu apă și lăsată să fermenteze. Pentru obținerea romului alb, mai lejer, perioada de fermentare este mai scurtă. În schimb, romurile mai aromate sunt lăsate la fermentat timp de câteva săptămâni. După procesul de distilare, romul este pus la învechit, procedeu care îi intensifică aroma.
Această băutură are o istorie bogată, strâns legată de diferite conflicte și personaje misterioase.
Romul este deosebit de apreciat și în zilele noastre. Pe timpul verii îl poți degusta în diferite coktailuri, în funcție de preferințe, fie că ești în vacanță sau pe o terasă, într-o seară toridă de sâmbătă. Un rom de calitate nu numai că te va încânta cu aroma sa, dar va aduce și beneficii sănătății tale.
Previne bolile cardiovasculare
Cercetători ai The School of Public Health (n.r. Școala de Sănătate Publică) a Universității Harvard au descoperit faptul că un consum moderat de băuturi alcoolice, printre care și romul, poate preveni afecțiunile cardiovasculare. Acest obicei crește nivelul colesterolului bun din sânge, care protejează împotriva bolilor cardiace.
Totodată s-a observat o legătură între consumul moderat de alcool și coagularea sângelui. Se pare că acesta previne formarea cheagurilor. Foarte multe atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale sunt provocate de formarea unor mici cheaguri de sânge, care blochează arterele.
Rezultatele studiului sunt valabile atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor, care nu au fost diagnosticați cu afecțiuni cardiovasculare.
Scade riscul de artrită reumatoidă
Alcoolul consumat cu regularitate, în cantități reduse, scade riscul de artrită reumatoidă. Ba mai mult, în urma unui studiu, s-a descoperit că are și capacitatea de a reduce durerile persoanelor care suferă deja de această afecțiune. Cu cât consumul este mai frecvent, cu atât se reduc mai mult simptomele.
Persoanele care nu consumă deloc alcool au un risc de până la patru ori mai mare de a dezvolta artrită reumatoidă, comparativ cu persoanele care consumă un pahar de băutură de cel puțin trei ori pe săptămână.
Reduce posibilitatea îmbolnăvirii de diabet
Cercetătorii olandezi au observat că există o conexiune între consumul moderat de alcool și incidența diabetului.
Studiul realizat a arătat faptul că riscul îmbolnăvirii cu diabet de tip II a scăzut semnificativ în cazul adulților sănătoși care au inclus în dieta lor zilnică unul sau două pahare de băuturi alcoolice.
Șanse reduse de a dezvolta demență
Un alt beneficiu pe care alcoolul consumat în cantități reduse îl are este acela că scade riscul dezvoltării demenței. Persoanele vârstnice care îl consumă cu regularitate au cu aproximativ 30% mai puține șanse să se îmbolnăvească de Alzhaimer sau alte forme de demență, față de persoanele care nu consumă deloc alcool.
Deși beneficiile unui consum de alcool moderat au putut fi clar observate în urma studiilor, deocamdată nu se cunosc cu exactitate mecanismele care stau în spatele acestora. Asta nu înseamnă că nu te poți bucura de aromele romului într-un Mojito răcoros, pe o terasă la mare.
Sursa foto: shutterstock.com