„Noi credem că avem nevoie de ea (zona de securitate, n.r.). Parametrii ei sunt clari şi am avut o discuţie cu şeful AIEA, Rafael Grossi”, în acest sens, a declarat joi Aleksei Lihaciov, şeful Rosatom, pentru agenţia rusă de presă Interfax , la o zi după consultările de la Istanbul cu şeful organismului de supraveghere nucleară din cadrul ONU.
În conferinţa de presă de joi, Lihaciov şi-a expus propunerile cu privire la modul în care ar funcţiona această zonă de securitate, care prevăd între altele ca Ucrainei să nu i se mai permită să tragă asupra zonei sau să încerce să o recupereze.
„În schimb, Rusia nu va avea amplasate arme ofensive sau trupe (pe teritoriul instalației, n.r.), ci doar mijloace de protecţie fizică şi monitorizare a centralei”, a afirmat Lihaciov. El a adăugat că toate liniile electrice din jurul centralei nucleare au fost avariate şi că oprirea reactorului (în funcţiune) ar oferi doar o „siguranţă relativă”.
Planul AIEA
Propunerea şefului AIEA, Rafael Grossi, este că niciuna dintre părţi nu trebuie să tragă asupra centralei şi ca niciun fel de arme să nu fie amplasate acolo pentru a exclude un atac asupra ei, conform unor diplomaţi de la sediul organizaţiei din Viena.
Demilitarizarea din jurul centralei nucleare din Zaporojie – cea mai mare din Europa – ar fi un obiectiv greu de realizat şi, din acest motiv, nu se regăseşte în planul lui Grossi, conform acestor diplomați.
Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardamente care au loc cu regularitate în perimetrul centralei din Zaporojie, ocupată de trupele ruse încă din luna martie, şi pe care Rusia şi-a însuşit-o după anexarea regiunii cu același nume din sudul Ucrainei și a celorlate trei regiuni (Donețk, Luhansk, Herson).
Miercuri, AIEA a anunțat, într-un comunicat de presă, că centrala nucleară de la Zaporojie a fost deconectată din nou de la alimentarea externă cu energie electrică și se bazează pe generatoare diesel de urgență. De asemenea, agenția s-a arătat extrem de îngrijorată din cauza situației de securitate nucleară de la centrală, despre care a spus că este „din ce în ce mai precară” în urma celor mai recente bombardamente.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina