Misiunea lunară, prima a Rusiei în aproape ultimii 50 de ani, trebuia să marcheze revenirea țării la explorarea independentă a Lunii.
Dar, în ciuda intrării cu succes a modulului de aterizare pe orbita Lunii, acesta s-a prăbușit pe suprafața lunară în timpul manevrelor premergătoare aterizării din 19 august.
„Cea mai probabilă cauză a accidentului a fost funcționarea anormală a sistemului de control de la bord, asociată cu eşecul de a porni accelerometrul din dispozitivul BIUS-L (unitatea de măsurare a vitezei unghiulare)”, a transmis Roscosmos, într-un comunicat de presă.
Roscosmos a precizat că unitatea de măsurare a vitezei unghiulare a sondei Luna-25 nu a reușit să trimită comenzile pentru oprirea sistemului de propulsie din cauza unor semnale amestecate „cu priorități diferite de execuție”.
Astfel, sistemul de control de la bordul sondei „a primit semnale zero de la accelerometrele din dispozitivul BIUS-L, ceea ce l-a împiedicat să înregistreze momentul în care a fost atinsă viteza necesară şi să oprească sistemul de propulsie în timp util”.
Sistemul de propulsie al modulului de aterizare s-a aprins timp de 127 de secunde, în loc de 84 de secunde planificate, atunci când a efectuat un impuls de corecție pentru a se transfera de pe o orbită lunară circulară pe o orbită eliptică de preaterizare.
„Ca urmare, stația s-a deplasat pe o orbită deschisă în afara țintei și s-a ciocnit cu suprafața lunară”, a explicat Roscosmos.
Sonda rusă trebuia să aselenizeze pe data de 21 august.
În concluziile sale preliminare de marți, Roscosmos a precizat că a formulat „recomandări și măsuri suplimentare” pentru viitoarele misiuni lunare, pentru ca astfel de defecțiuni să fie evitate.
Șeful Roscosmos, Iuri Borisov, a anunțat că misiunea Luna-25 ar putea fi reluată din 2025.
Foto: Profimedia Images