O mare parte din legumele pe care le găsiţi iarna în supermarketurile româneşti vin din serele Leoser, aflate în Capitală, şi care se întind pe o suprafaţă de 90 de hectare! Aici se produc anual circa 35.000 de tone de roşii şi castraveţi, care “se bat” în magazine cu “plasticele” turceşti. Anul acesta însă, producţia este “în aer” după ce gigacaloria s-a scumpit cu 40%. “Am solicitat ca producătorii de legume de seră din România să beneficieze de acelaşi sprijin pe care îl au cei din alte state UE, unde se aplică un preţ diferenţiat al gigacaloriei pentru fermieri, însă nimeni nu ne-a ascultat. Vara vindeam roşiile cu 1 leu kilogramul, iar toamna, cu 3-4 lei. Acum, că nu mai existăm noi pe piaţă, un kilogram de roşii a ajuns la 10 – 12 lei. Avem răsadurile de roşii pregătite, dar nu le putem pune pentru că nu avem căldură”, ne-a spus Ravel Petrescu, director tehnic la serele bucureştene. Ieri, angajaţii de aici au organizat un protest intitulat… “Salvaţi roşia românească”, în speranţa că se va găsi o soluţie să-şi poată continua activitatea. “Credem că roşiile şi celelalte legume româneşti se vor scumpi cu 50%. Mă refer la întreaga piaţă din ţară, pentru care preţurile din Bucureşti sunt de referinţă”, a spus Victor Niţu, reprezentant al Consiliului de Administraţie Leoser.
La Matca, salata s-a ieftinit
În timp ce la Bucureşti preţurile riscă să crească simţitor, în judeţul Galaţi vremea frumoasă a făcut posibilă o recoltă neaşteptat de bună. Salatele produse în serele din Matca, una dintre cele mai mari zone legumicole ale ţării, sunt vândute acum, de la producător, cu 0,5-0,8 lei. Asta în situaţia în care anul trecut, în aceeaşi perioadă, salata pleca din sere cu 1 leu pe bucată. (Maria Vlad)
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!