Publicația independentă Meduza a adunat reacții de la cititorii săi din Rusia, după rebeliunea lui Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner. Site-ul și-a întrebat cititorii din mai multe orașe rusești cum au trăit acțiunile lui Evgheni Prigojin. Și mărturiile au început să curgă. De la rușii din Rostov s-a aflat cum a fost pentru ei noaptea trecută.
În noaptea de 23 iunie, Evgheni Prigojin a acuzat Ministerul Apărării din Rusia că a lovit tabăra Wagner și a intrat cu trupele sale de mercenari în Rostov, oraș-cheie în contextul războiului purtat în Ucraina. Pe 24 iunie Prigojin a anunțat că localitatea se află sub controlul grupării pe care o conduce.
O bubuitură în cartier
Darya, care locuiește chiar în Rostov, s-a trezit în jurul orei 1:00 dimineața. „S-a auzit o bubuitură deasupra cartierului, la periferia vestică a orașului. Vedem în mod regulat elicoptere și avioane care zboară deasupra noastră aici, dar acest sunet a fost mai lung și mai puternic. Sincer, m-am speriat. În acel moment, m-am gândit cum sunt astfel de zgomote pentru locuitorii din Ucraina, de un an, pentru care un astfel de sunet ar părea probabil aproape ca o tăcere”, a spus ea.
Apoi, aproape 15 minute s-a întrerupt curentul în cartier. „M-am dus la culcare în jurul orei 3:00, dar nu am dormit prea mult, mă trezeam de fiecare dată când primeam o notificare de la brățara mea de fitness, conectată la telefon”, a încheiat ea.
„Prigojin arată mai multă empatie decât autoritățile”
Tatyana, o altă locuitoarea din Rostov, și-a spus punctul de vedere și a comparat modul în care comunică Prigojin, spre deosebire de autoritățile ruse. „Nu am fost niciodată de partea Grupului Wagner sau a armatei ruse, dar când ascult declarațiile lui Prigojin, el mă face să cred că mulți oameni ar putea fi de partea lui”.
Aceasta consideră că șeful mercenarilor dă dovadă de mai multă empatie prin felul în care își transmite mesajele.
Autoritățile ruse sunt de mult timp îndepărtate de oameni, în timp ce personalități publice precum Prigojin, care se angajează într-un dialog direct cu cetățenii ruși, arată mai multă empatie și înțelegere decât discursurile și anunțurile seci și repetate ale autorităților.
Tatyana, locuitoare din Rostov:
„Prigojin se prezintă ca un luptător pentru justiție, dar nu am încredere în el”
Stabilită în Moscova, Elizaveta și-a amintit imediat de primele zile ale invaziei. „Este ca la începutul războiului, când ne-am culcat într-o situație relativ familiară (dar totuși teribilă), iar în dimineața următoare eram speriați pentru viața celor dragi”.
Konstantin, de asemenea din Moscova, și-a exprimat lipsa de încredere față de Prigojin și gruparea în fruntea căreia se află: „Prigojin se prezintă ca un luptător pentru justiție, dar nu am încredere în el. Sunt aproape sigur că ciocnirile armate sunt inevitabile. Nu văd cum poate fi rezolvată în mod pașnic situația”.
Și el în capitala Rusiei, Andrey a oferit la rândul său un răspuns pentru publicația Meduza: „Cred că se va încheia cu înfrângerea Grupului Wagner și a unităților militare care i s-au alăturat. Să concurezi cu armata, care are propria industrie, birocrație și un aparat de propagandă puternic, precum și mii de avioane și rachete balistice, este o încercare de lungă durată. Va fi aceeași poveste ca atunci când armata rusă a provocat puterea militară și economică a NATO – înfrângere. Nu este greu de ghicit ce rezultat va avea această rebeliune pe linia frontului”.
„Cineva se ridică, în sfârșit, împotriva lor cu arme”
Elena din Penza, oraș la 640 de kilometri de Moscova, crede că civilii vor rămâne în siguranță. „Există potențial pentru un război civil, dar probabil că totul se va limita la bătălii verbale și insulte pe internet. Nu se va sfârși bine pentru Rusia – acest lucru este garantat”.
Din sud-vestul țării, din Kazan, Diana a transmis, de asemenea, un mesaj. „Nu înțeleg nimic – care sunt obiectivele lor, ce încearcă să realizeze. Dar cineva se împotrivește în sfârșit guvernului și încearcă să obțină dreptate. Ne-au bătut cu bâtele la proteste, iar acum cineva se ridică în sfârșit împotriva lor cu arme”.
Cum a aflat despre rebeliune? Pe la ora 1:00 dimineața, sora ei de 15 ani a început să bată în ușa de la baie, spunând: „Mamă, mamă, ieși afară, a început războiul civil”.
Vedeți mai jos o galerie foto cu imagini din Rostov pe Don, după ce Prigojin a anunțat că deține controlul:
Desfășurarea evenimentelor: Primele ciocniri armate în Rusia. Wagner a preluat controlul în Rostov, iar mercenarii pretind că își continuă drumul spre Moscova. Mesaj sfidător al lui Prigojin după ce Putin l-a numit „trădător”