Când poate fi rosul unghiilor fatal
Presa britanică a relatat cazul unui bărbat de 40 de ani care a murit pentru că… “și-a ros unghiile mult timp”. Mai exact, decesul a survenit pe fondul unei septicemii cauzate de lezarea gravă a pielii din jurul unghiilor.
Atunci când avea o dispoziție proastă, când era stresat, anxios sau deprimat, bărbatul obișnuia să-și roadă unghiile. Cu unghiile sângerând mai mult decât de obicei, bărbatul a ajuns la spital. Medicii au constatat că rănile se infectaseră, iar infecția se generalizase provocând un stop cardiac.
Evident, aceștia au încercat să-i salveze viața tăindu-i vârful degetului pentru a împiedica infecția să se extindă și i-au administrat antibiotic timp de 2 săptămâni. Din păcate, bărbatul nu a supraviețuit.
Oamenii care-și rod unghiile sunt perfecționiști
O cercetare realizată pe 50 de pacienți care își rodeau unghiile a dezvăluit faptul că acestea sunt caracterizate de perfecționism. Așadar, dacă micuțul tău a început să-și roadă unghiile, poate că nu-și dorește decât să-ți dovedească faptul că e cel mai bun.
Copiii încep să-și roadă unghiile de la vârsta de 2 ani, dar acest gest se transformă în dependență după vârsta de 5 ani. Cel mai important lucru este să nu-ți cerți copilul că își roade unghiile. Acest lucru ar putea să-l enerveze și să-l ambiționeze să persiste în acest obicei.
Rosul unghiilor la copil poate ascunde probleme emoționale
Prin urmare, nu este deloc de dorit o afirmație de genul „Dacă nu încetezi să-ți mai rozi unghiile, nu vei mai avea dreptul să te uiți la desene animate o săptămână”. Pe termen lung, o astfel de pedeapsă i-ar putea crea micuțului un sentiment accentuat de frustrare care i-ar putea schimba valorile.
Mai degrabă propune-i să vorbiți despre cum se îngrijesc corect mâinile și, în timp ce aveți această discuție, încearcă să descoperi cu discreție ce probleme îl frământă. Oncofagia ascunde, adesea, tulburări emoționale.