GERB şi blocul prooccidental condus de formaţiunea „Continuăm schimbarea”, pe care îl reprezintă Denkov, au semnat anul trecut un acord conform căruia fostul comisar european Maria Gabriel, care în guvernul Denkov a fost ministru de externe, urmează să preia funcţia acestuia de premier după nouă luni.
Demisia lui Denkov, marţi, a luat însă prin surprindere. Potrivit acordului pentru „rotativă”, demisia trebuia să intervină între 6 şi 9 martie.
„Nu este vorba de un joc politic, ci de respectarea cuvântului dat, o expresie a continuităţii, a fair-play-ului politic şi a respectului pentru cetăţeni”, a declarat ulterior Denkov, într-un comunicat.
„Acum îmi onorez angajamentul pe care ni l-am asumat prin declaraţia comună din 6 iunie 2023″, a precizat premierul demisionar.
Demisia a fost transmisă parlamentului, care s-a grăbit să organizeze un vot pentru miercuri, dar nu era clar când va depune Gabriel jurământul.
Site-ul de ştiri Sofia Globe a avertizat chiar că, în ciuda acordului, coaliţia s-ar putea destrăma din cauza disputelor dintre parteneri cu privire la modul în care să se procedeze după demisia lui Denkov.
GERB insistă ca Gabriel să îşi păstreze şi poziţia de ministru de externe cât timp este prim-ministru şi sugerează o rotaţie la fiecare 15 luni în loc de nouă luni. Ambele chestiuni sunt încă în curs de negociere cu formaţiunea lui Denkov. Cele două partide sunt aşteptate să anunţe până vineri dacă au ajuns la un acord, potrivit site-ului.
La alegerile din aprilie anul trecut, GERB s-a clasat pe primul loc, obţinând 69 de mandate în parlamentul de 240 de locuri. Blocul condus de „Continuăm schimbarea” a obţinut 64 de locuri.
Demisia lui Denkov, aprobată de Parlament
În cele din urmă, Adunarea Naţională a Bulgariei a votat miercuri acceptarea demisiei guvernului lui Nikolai Denkov, care a intrat în funcţie cu nouă luni în urmă. În Parlamentul cu 240 de locuri, votul a fost de 216 voturi pentru, niciunul împotrivă şi nicio abţinere.
Guvernul Denkov va rămâne în funcţie până la alegerea unui nou guvern sau până la eşecul procesului constituţional, numirea unui guvern interimar şi organizarea de noi alegeri parlamentare.
Adresându-se Parlamentului la începutul şedinţei din 6 martie, Denkov a declarat că şi-a depus demisia în conformitate cu angajamentul luat în iunie 2023. El a cerut ca negocierile privind un nou guvern să înceapă imediat după ce demisia a fost aprobată. După ce s-a adresat Parlamentului, Denkov a plecat pentru a participa la o şedinţă ordinară programată a cabinetului.
În Parlament, dezbaterea de mai bine de două ore înaintea votului privind demisia, a fost marcată de dueluri previzibile între grupurile care au susţinut guvernul şi partidele minoritare din opoziţie cu privire la bilanţul guvernului Denkov.
„Denkov a venit, şi-a dat demisia şi a plecat”. Borissov critică „aroganța” partenerilor de coaliție
Aflat la Bucureşti la reuniunea PPE, liderul GERB, Boiko Borissov, a precizat că negocierile dintre partenerii de coaliţie se vor desfăşura în weekend, cu scopul de a realiza o tranziţie fără probleme şi a exclus posibilitatea unor alegeri anticipate.
El şi-a exprimat însă dezamăgirea faţă de ceea ce a spus că a fost o abordare pripită a partenerilor de guvernare. „Denkov a venit, şi-a dat demisia şi a plecat”, a comentat el, potrivit publicației Novinite.
Borissov a criticat ceea ce a considerat a fi o mişcare „arogantă” din partea partenerilor de coaliţie, subliniind decizia acestora de a anunţa demisia lui Denkov fără o consultare prealabilă.
Abordând potenţialele schimbări în cadrul cabinetului, Borissov a lăsat să se înţeleagă că sunt necesare revizuiri semnificative, inclusiv înlocuirea anumitor miniştri. El a subliniat poziţia sa în această privinţă, declarând: „Fără schimbări cardinale nu voi mai susţine (abordarea actuală)”.
Cu toate acestea, el a sugerat că suspectează că partenerii de coaliţie ar vrea să provoace un vot anticipat pe care să-l comaseze cu alegerile europene.
Foto: Profimedia Images