Avuţiile BOR ar putea depăşi 10 miliarde de euro!
Patrimoniul BOR este descentralizat, ceea ce înseamnă că veniturile, activele sau pasivele sunt defalcate individual la nivelul Patriarhiei, mitropoliilor, arhiepiscopiilor, episcopiilor sau parohiilor. Veniturile BOR sunt estimate la aproximativ 90 milioane euro pe an, din care cea mai mare parte este realizată în ordine de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, respectiv cea a Olteniei.
Potrivit presei de specialitate, Biserica Ortodoxă Română înseamnă, pe lângă cele 18,8 milioane de credincioşi, peste 40.000 de hectare de teren arabil, circa 40.000 de hectare de pădure, pachete de acţiuni deţinute la peste 15 companii din sectorul hotelier, energetic, producţia de vase de uz casnic, fabrici de cherestea, construcţii, agricultură, firme de transport, edituri, tipografii şi circa 27 de licenţe de radio.
Patriarhul este capul unei biserici cu structură piramidală, formată din Patriarhie, 6 mitropolii în ţară, zece arhiepiscopii, 16 episcopii, 161 protopopiate, 11.102 parohii, 2.297 filii (parohii mai mici), 423 mănăstiri, 183 schituri, zece metocuri (case de protocol), iar în străinătate, trei mitropolii, o arhiepiscopie, două episcopii.
De unde vin banii bisericii?
– 40.000 hectare de padure evaluate la 400 milioane euro
– 40.000 hectare de teren arabil evaluat la 20 de milioane euro
– 90 de milioane euro venituri anuale
– participaţii la peste 15 firme din sectoarele hotelier, media, energie, agricol, industria lemnului sau construcţii
– 4,4 milioane euro conturile bancare la BCR ale Patriarhiei, a şase Mitropolii şi a 10 arhiepiscopii.
Dacă avem însă în vedere că BOR are de recuperat aproximativ 200.000 de hectare de pădure la nivel naţional, cu o valoare estimată de circa cinci miliarde euro, precum şi piese aflate în circuitul muzeelor sau parte a tezaurului de la Moscova revendicat de statul român, avuţiile Bisericii ar depăşi pragul de zece miliarde euro…