Bebelușul fusese numit Rouh, care înseamnă „suflet”.
Mama ei, Sabreen Al-Sakani, a fost grav rănită în noaptea de sâmbătă spre duminică, când un bombardament israelian a lovit casa din Rafah, cel mai sudic oraș din enclava palestiniană asediată, a familiei. Cel puțin 19 oameni au murit atunci.
Soțul femeii, Shukri, și fiica lor de trei ani, Malak, au fost de asemenea uciși în bombardament.
Sabreen, care era însărcinată în 30 de săptămâni, a fost transportată de urgență la Spitalul Al-Emirati din Rafah. Ea a murit din cauza rănilor, dar medicii au reușit să salveze copilul, aducându-l pe lume prin cezariană.
Cu toate acestea, bebelușul a avut probleme respiratorii, pe fondul unui sistem imunitar slab, a declarat doctorul Mohammad Salama, șeful unității neonatale de urgență de la spitalul Al-Emirati, care a îngijit-o pe Rouh.
Fetița s-a stins din viață joi.
„Eu și alți medici am încercat să o salvăm, dar a murit. Pentru mine, personal, a fost o zi foarte dificilă și dureroasă”, a declarat el, prin telefon, pentru Reuters.
„S-a născut în timp ce sistemul ei respirator nu era matur, iar sistemul ei imunitar era foarte slab și asta a dus la moartea ei. Ea s-a alăturat familiei sale ca un martir”, a spus Salama.
„Bunica fetiței Rouh m-a îndemnat pe mine și pe doctori să avem grijă de ea pentru că ar fi fost cineva care ar fi păstrat vie amintirea mamei, soțului și surorii sale, dar a fost voia lui Dumnezeu ca ea să moară”, a mai spus medicul.
Peste 34.000 de palestinieni – majoritatea femei și copii – au fost uciși în războiul din Fâșia Gaza dintre Israel și militanții Hamas, potrivit Ministerului Sănătății din enclavă, controlat de Hamas. Israelul neagă că a vizat în mod deliberat civili în campania sa militară de eradicare a organizației teroriste.
O mare parte din Gaza a fost distrusă în urma bombardamentele israeliene constante, iar majoritatea spitalelor din enclavă au fost puternic avariate, în timp ce acelea care încă funcționează duc lipsă de electricitate, de echipamente de sterilizare, de medicamente și de alte provizii necesare.
Foto: Profimedia Images