„Aproape 8 milioane de euro reprezintă investiţii de care au beneficiat şi beneficiază în continuare milioane de români, autorităţile locale şi tot ceea ce înseamnă mediul de afaceri”, a spus Rovana Plub, precizând că, printre beneficiile aduse de investiţiile făcute prin cele opt miliarde de euro sunt: 12.000 IMM-uri nou înfiinţate; 24.700 de locuri de muncă nou create; 110.00 de şomeri sprijiniţi, dintre care 58.000 şi-au găsit un loc de muncă; 200.000 de tineri sunt sprijiniţi pentru găsirea unui loc de muncă; 133.000 de persoane beneficiază de măsuri de formare profesională, de ucenicie şi stagii.
În ceea ce priveşte infrastructura, Plumb a precizat că România are la dispoziţie 5,8 miliarde de euro, şi sunt contracate deja 5,9 miliarde de euro, pentru că avem o rata de contractare posibilă până la 300% din suma alocată.
„Cu siguranţă, preocuparea prioritară va fi de a definitiva şi a trimite la Comisie proiecte prioritatre pe infrastructură”, a arătat ministrul.
Despre cele trei spitale regionale, Rovana Plumb a afirmat că sunt studiile de fezabilitate din partea Băncii Europene de Investiţii.
„După cum am spus, pentru perioada actuală de programare, suma este de 150 de milioane de euro, bani europeni, şi 150 de milioane de euro, bani din bugetul de stat”, a spus ea, arătând că pregătirea contrucţiei acestor spitale, cu tot ceea ce înseamnă documentaţie tehnică, se situează la 120 de milioane de euro şi se va definitiva în urmptorul exerciţiu financiar.
Rovana Plumb e enumerat şi investiţiile făcute în învăţământ cu fonduri europene: 50.000 de studenţi benefiază de sprijin pentru participare la învăţământul terţiar; 29.000 de cadre didactice din învăţământul terţiar universitar beneficiază de programe de formare/ schimb de bune practici; 3.400 de studenţi doctoranzi ţi 1.500 de cercetători primesc burse; 80.000 de elevi primesc burse lunare.
În plus, în domeniul medical, beneficiile sunt: 15.000 de asistenţi maternali care primesc sprijin financiar şi cursuri de perfecţionare; 110.000 de persoane beneficiază de programe de depistare precoce pentru cancer de col uterin şi cancer de sân, tuberculoză, precum şi tratament dacă sunt infectate cu HIV/SIDA; 23.900 de cadre medicale formate.
Pe lângă această sumă, cea de opt miliarde de euro, la finele lunii decembrie, mai erau depuse solicitări de rambursare pentru 355 de milioane de euro.
Citeşte şi: Dumitru Dragomir nu mai are chef să scrie cărți: „Coperțile au făcut pânze de păianjen”