Ministrul fondurilor europene a spus, la ieșirea din comisie, că nu poate da niciun detaliu din dosar.
”Pot să spun cu fermitate și cu toată sinceritatea că nu sunt vinovată, că nu am încălcat legea — ambele hotărâri de Guvern sunt date cu respectarea legislației. Consider că este un atac la Guvern, consider că este un atac la PSD, consider că este un atac pentru destabilizarea statului de drept și a ordinii constituționale. Voi veni la Comisia juridică și îmi voi expune punctul de vedere”, a spus ministrul, care a fost însoțită la Parlament de un avocat.
Întrebată dacă dosarul Belina afectează imaginea Guvernului, Plumb a spus că s-a încercat acest lucru. „Consider că nu afectează imaginea Guvernului, dosarul Belina. Probabil că s-a încercat lucrul acesta”.
Potrivit Rovanei Plumb, fiecare coleg din Parlament „va vota după cum îi va dicta conștiința”, la votul privind ridicarea imunității sale.
Rovana Plumb a spus că nu a avut o discuție privată pe tema acestui dosar cu premierul Mihai Tudose, și că toate discuțiile au fost cadrul Biroului Permanent Național.
În aceeași zi în care Sevil Shhaideh a fost chemată la DNA, procurorii anticorupție au cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a Rovanei Plumb.
Procurorii o acuză pe Rovana Plumb de abuz în serviciu, pentru că în 2013, când era ministru al Mediului, în doar 17 ore, a inițiat și promovat Hotărârea de Guvern privind trecerea la Consiliul Județean Teleorman a unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel, care la scurt timp au fost închiriate ilegal firmei Tel Drum.
Rovana Plumb a inițiat și promovat HG 858/2013, ”în decurs de 17 ore, în perioada 5.11.2013 – 6.11.2013, cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative”, arată DNA în cererea de avizare a urmăririi penale, care va ajunge la Camera Deputaților.
”Prin efectele acestei hotărâri de guvern s-a urmărit crearea unei aparențe de legalitate a trecerii Insulei Belina și a Brațului Pavel, prin proiectul de hotărâre de guvern ce va purta nr. 943/2013, contrar aspectelor semnalate în repetate rânduri de Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției cu privire la forța juridică a actului normativ”, spun procurorii DNA.
Sevil Shhaideh a fost vineri la DNA pentru a i se aduce la cunoștință acuzațiile, fiind anunțată de procurori că are calitatea de suspect în dosarul ”Insula Belina”.
Citește și: UPDATE: Patriarhul Rusiei vine în vizită la București. Patriarhia Română: Patriarhul Chiril vine în România de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou