„Sunt în siguranță pe Marte. Perseverența te poate duce oriunde”, este primul mesaj transmis de Perseverance, de la 480 de milioane de kilometri depărtare.
https://twitter.com/NASAPersevere/status/1362506126839848961?ref_src=twsrc%5Etfw
„Perseverance este în viață pe suprafața planetei Marte”, a transmis NASA pe canalul YouTube.
„Salut, lume. Prima imagine a casei mele pentru totdeauna”, a fost mesajul
care însoțește poza făcută pe Marte de Perseverance.
https://twitter.com/NASAPersevere/status/1362507436611956736?ref_src=twsrc%5Etfw
Roverul Perseverence, de trei metri lungime şi cu o greutate de aproape o tonă, are „ochi” (19 camere video), „urechi” (două microfoane ambientale) şi un braţ robotic de doi metri lungime.
Instrumentele cele mai importante sunt două lasere şi un dispozitiv cu raze X, care, proiectate asupra rocilor, realizează o analiză a compoziţiei chimice şi moleculare a acestora şi pot repera eventualii compuşi organici.
La bord s-a aflat şi un minielicopter de 1,8 kilograme, Ingenuity, care va încerca să zboare în premieră în atmosfera rarefiată a Planetei Roşii.
Prin această misiune, NASA nu se aşteaptă să găsească fosile ale unor organisme mai complexe, cum ar fi cochilii fosilizate ale unor melci marini sau scoici, pentru că, susţin oamenii de ştiinţă, chiar dacă viaţa a apărut cândva pe Marte, ea a avut o existenţă scurtă şi nu a avut timp să evolueze spre forme mai complexe, înainte de deşertificarea întregii planete, pierderea apei şi a atmosferei.
Dacă totul va merge bine, roverul va fi activ cel puţin un an la suprafaţa lui Marte, adică aproape doi ani pe Terra, explorând o veche deltă a unui lac din interiorul craterului Jezero, locul de amartizare.
Foto principal: Nasa.gov