In fiecare seara, Roxana Sima, o frumoasa tanara din Sibiu, se “deghizeaza” in indianca pentru a-i servi pe clientii ce calca pragul restaurantului Shahi din Geneva. Sibianca lucreaza aici part-time pentru a se putea intretine in Elvetia, unde urmeaza cursurile Scolii Superiore de Arte Vizuale.
In plina facultate, Roxana Sima a decis in urma cu aproape patru ani sa puna capat propriilor zbateri de a face ceva in tara si sa plece in Elvetia.
Dupa ce a studiat timp de doi ani Jurnalistica la Sibiu, tanara si-a descoperit talentul in pictura, indraznind chiar sa participe cu mai multe lucrari la trei vernisaje, unde a fost neasteptat de bine primita. Bulversata de succes, si-a spus ca trebuie sa mearga mai departe, sa-si dezvolte vocatia. A realizat insa ca, in Romania, orizonturile ii sunt limitate, in special din cauza problemelor financiare.
Prin urmare, s-a lansat in cautarea unei “vize de iesire” din tara, care s-o duca mai aproape de visul ei. A gasit-o prin intermediul unui contract de munca in Elvetia, in industria hoteliera, ramura-pilon a economiei helvete, alaturi de cea bancara. “Am ajuns la restaurantul unui hotel din Saignelégier, o mica localitate de langa Neuchatel si m-am inscris la o serie de cursuri la Academia de arte frumoase Maximilien de Meuron-Neuchatel”, spune Roxana.
Dupa un timp, sibianca a realizat ca se poate chiar mai mult si s-a hotarat sa aplice la Scoala Superioara de Arte Vizuale din Geneva. Vital era insa sa-si gaseasca o slujba care sa-i permita subzistenta intr-unul din cele mai scumpe orase ale Europei.
La restaurant, poarta costumul sari traditional
Asa a ajuns la restaurantul Shahi, un local cu spefic indian-pakistanez, situat in apropierea garii centrale din Geneva, intr-o zona mai mult decat respectabila. “In fiecare seara, dupa cursuri, ma imbrac in sari, vesmantul traditional indian, si intampin amatorii de mancaruri traditionale. Sunt foarte multi oameni care vin, in fiecare seara e plin”, povesteste Roxana.
Si nu degeaba. Fara sa contina carne de porc – traditia musulmana o impune – meniul e mai mult decat ademenitor: miel, vita, pui in sos curry, creveti “gambas”, amestec de legume, spanac, branza “maison à la façon indienne”, orez. Iar ceea ce face cu adevarat deliciul acompaniamentelor este naan-ul, painea indiana, care are si o alta utilitate, in afara de cea alimentara: substituie furculita. “E o bucatarie cu multe legume, dar cu un ingredient de baza: ardeiul iute-chilli. Asa ca mancarurile sunt foarte condimentate”, marturiseste sibianca.
Pentru calmarea focului care-i cuprinde instantaneu pe clientii restaurantului, Roxana ii serveste apoi cu lassi – bautura traditionala pe baza de iaurt, gulab jamun – prajiturele din gris fierte in sirop de zahar si fennel – graunte digestive. Festinu-i gata! Totul in acorduri de Naushad, muzica de la Bollywood, elefanti din ceramica, lemn dantelat si povestea Taj-Mahalului in secvente pictate pe panza.
Salariul de 1.000 de euro ii permite un trai decent
Roxana Sima castiga 1.600 de franci elvetieni pe luna (aproximativ 1.000 de euro), din care 600 ii da pentru chiria si intretinerea apartamentului de doua camere in care locuieste impreuna cu o alta romanca. Spune ca nu-i mult, dar nici putin, insa ii permite un trai decent, peste nivelul din Romania.
Restaurantul Shahi, in care lucreaza Roxana, e amplasat in apropierea garii centrale din Geneva, la doi pasi de centrul orasului. Localul indiano-pakistanez serveste bucate traditionale intr-un decor superb si in acorduri de Nausha, muzica de la Bollywood.
Sibianca locuieste intr-un apartament cochet de doua camere din Geneva, pentru a carui chirie si intretinere plateste 1.200 de franci elvetieni. Cheltuielile le imparte insa cu o alta romanca.