UPDATE Marcel Ciolacu a declarat, după Consiliul Politic Național al PSD, că Roxana Mînzatu e propunerea care va fi înaintată Comisiei Europene.

Liderul de la Palatul Victoria a precizat, înainte de ședința conducerii PSD, că are loc o ultimă consultare cu colegii din partid, apoi va trimite la Bruxelles propunerea e comisar european. Până la urmă, PSD merge pe varianta Roxana Mînzatu, recent aleasă în Parlamentul European, susțin sursele Libertatea.

Conform informațiilor Libertatea, două criterii erau esențiale în calculele PSD: să fie membră de partid, nu doar agreată de formațiune, dar și să fie recunoscută ca o bună specialistă. Iar Roxana Mînzatu este bine văzută mai ales în ceea ce privește expertiza pe fonduri europene.

Mînzatu a și fost câteva luni ministră a fondurilor europene, pe vremea guvernării Dăncilă, în ultima parte a mandatului (2019). În ultimii ani a fost secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și coordonatoarea unei structuri din cadrul Cancelariei premierului care monitoriza implementare programelor finanțate din fonduri publice și europene.

Victor Negrescu, dorit de Ciolacu, dar lovit de obstacolul parității

Marcel Ciolacu și PSD au vrut inițial să meargă cu varianta Victor Negrescu, dar Ursula von der Leyen a insistat pentru trimiterea unei propuneri care să fie o doamnă.

Victor Negrescu a fost la un pas de a fi comisarul României în mandatul 2024-2029 FOTO Dumitru Angelescu

Doleanța șefei CE a fost ignorată de trei sferturi dintre statele UE, însă România e pe cale să o accepte prin oficializarea propunerii lui Mînzatu. Ar fi a treia femeie care merge pe funcția de comisar, consecutiv, după Corina Crețu (2014-2019) și Adina Vălean (2019-2024)

Urmărește-ne pe Google News