„Am livrat primul nostru lot de F-16 Ucrainei. Și am spus întotdeauna că Ucraina trebuie să respecte dreptul internațional. Dar dreptul internațional nu prevede nicio restricție în ceea ce privește distanța. Legea internațională nu se oprește la graniță sau la 100 de kilometri de graniță”, a spus Brekelmans.

Oficialul a precizat că țara sa permite Ucrainei „să folosească F-16 pentru autoapărare, pentru a intercepta rachete sau pentru a lovi, de exemplu, aerodromurile din Rusia. Și asta este permis și pe teritoriul sau în spațiul aerian rus”.

Brekelmans a menționat, de asemenea, că problemele legate de sprijinul pentru Ucraina sunt esențiale.

„Cred că sprijinul acordat Ucrainei este o prioritate cheie pentru aceste zile. Am fost la Harkov și Kiev în urmă cu zece zile și situația este foarte îngrijorătoare. Așa că că trebuie să facem un pas”, a spus oficialul olandez.

„Ucraina are voie să folosească armele noastre pe teritoriul Federației Ruse pentru autoapărare, în conformitate cu dreptul internațional”, a precizat Ruben Brekelmans.

Potrivit ministrului apărării din Olanda, autoritățile țării sale nu au impus, de la bun început, nicio restricție ucrainenilor privind folosirea echipamentului militar sau al avioanelor de luptă F-16.

Câte avioane de luptă F-16 i-au fost furnizate Ucrainei

Pe 4 august, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că țara sa a primit primul lot de avioane de luptă F-16. Șeful statului a mulțumit SUA, Olandei și Danemarcei pentru ajutorul acordat. Până în prezent, Kievului i-au fost furnizate zece avioane. Anterior, Zelenski s-a plâns că Ucraina nu are suficiente F-16.

De asemenea, Ruben Brekelmans a declarat, la înceeputul lunii octombrie, în cadul unei vizite-surpriză la Kiev, că țara sa va investi 400 de milioane de euro în dezvoltarea avansată de drone cu Ucraina și că va livra mai multe avioane F-16 în lunile următoare.

„Războiul, desigur, se intensifică în fiecare zi, iar Ucraina înființează mai multe brigăzi care au nevoie de sprijin, care au nevoie de echipament militar. Trebuie să avem acest flux continuu de sprijin”, a declarat Brekelmans.

Urmărește-ne pe Google News