Moneda s-a întărit cu aproximativ 30% față de dolar în acest an, în ciuda unei crize economice la scară largă în Rusia, ceea ce o face cea mai performantă monedă din lume.

Rubla este manevrată prin controalele de capital impuse la sfârșitul lunii februarie pentru a proteja sectorul financiar al Rusiei, după sacțiunile survenite în urma invaziei din Ucraina.

Marți, cotația acesteia a ajuns la 56,36 pentru un dolar, oscilând în jurul acestui nivel pentru prima dată în mai bine de patru ani. Față de euro, rubla a câștigat 3%, până la 58,24, cel mai puternic raport din ultimii șapte ani.

Câștigurile rublei se datorează faptului că miercuri este termenul limită pentru plata a 600 de miliarde de ruble (10,43 miliarde de dolari), din „plata taxelor de extracție a minereurilor” și „conversia plăților pentru exporturile de gaze în ruble”, arată banca de investiții Sberbank CIB.

„Credem că moneda locală ar putea avea dificultăți în a-și prelungi creșterea recentă, deoarece activitatea de vânzare în rândul exportatorilor începe să scadă”, mai spun aceștia.

Forța monedei a stârnit îngrijorări cu privire la impactul negativ asupra veniturilor bugetare ale Rusiei din exporturi.

Luni, Rusia a redus proporția din veniturile în valută pe care exportatorii trebuie să o transforme în ruble la 50% de la 80%.

În ciuda ușoarei relaxări a controalelor de capital, rubla s-ar putea consolida la 55 de unități față de dolar, în termen scurt, a declarat Dmitri Polevoy, șeful de investiții la LockoInvest.

De partea cealaltă, Banca de Investiții Sinara susține că rubla ar putea reveni la niveluri de 60-65 de unități per dolar, în luna iunie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News