Rubla a câștigat 3,6% față de euro, ajungând chiar și la 76,96 ruble pentru un euro, cea mai puternică cotație din iunie 2020 până acum.
Moneda s-a apreciat și cu 3% în raport cu dolarul, la 73,17, oscilând în jurul nivelurilor observate înainte de începutul invaziei în Ucraina.
Activitatea de tranzacționare rămâne redusă în comparație cu nivelurile observate înainte de 24 februarie.
Mișcările rublei sunt limitate artificial de controalele de capital impuse de banca centrală, deoarece aceasta și-a pierdut capacitatea de a susține rubla prin intervenții valutare, după ce sancțiunile occidentale au înghețat aproape jumătate din rezervele țării.
Moneda a fost susținută cu o sumă record de 3 trilioane de ruble (40,25 miliarde de dolari), pe care companiile trebuie să le plătească în impozite luna aceasta, potrivit analiștilor chestionați de Reuters.
Pentru a efectua plățile, unele firme axate pe export trebuie să vândă valută străină.
Creșterea taxelor ar putea împinge rubla mai sus, a spus Veles Capital într-o notă, dar o reducere așteptată a ratei dobânzii de către banca centrală vineri poate diminua optimismul.
Într-un alt semn că statul vrea să stimuleze creșterea economică, președintele Vladimir Putin a propus luni reducerea ratei creditelor ipotecare subvenționate la 9%, de la 12%.
Rusia încă se confruntă cu fuga investitorilor și, implicit, a capitalului, după ce a invadat Ucraina.
Ponderea investitorilor străini în rândul deținătorilor de obligațiuni de trezorerie în Rusia a scăzut la 17,7% în martie, cel mai scăzut nivel de la sfârșitul anului 2012, au arătat, luni, datele băncii centrale.