“Clostridium difficile rezistă multă vreme pe mâinile pacientului atât timp cât nu sunt bine spălate cu apă şi săpun. De asemenea, bacteria poate rămâne pe obiectele din jurul pacientului, pe echipamente medicale, atât timp cât nu sunt bine dezinfectate”, ne-a declarat conf. dr. Gabriel Adrian Popescu, medic primar la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş.
Aşa se face că vizitatorii care vin la bolnavii ce poartă bacteria sau persoanele care locuiesc în casă cu un infectat cu Clostridium se pot îmbolnăvi şi ele.
Risc de recidivă extrem de ridicat
Dar asta doar dacă urmează un tratament cu antibiotice, cu medicamente imunosupresoare sau dacă au fost recent operate. Predispuse sunt şi persoanele care au peste 65 de ani şi suferă de boli severe.
Potrivit doctorului Gabriel Adrian Popescu, acest microb este agresiv şi recidivează, mai ales în cazul bătrânilor: “Pacienţii care au făcut prima recividă au şanse de 50% să o facă şi pe a doua”.
Cu un tratament serios se poate scăpa de această bacterie, dar în cazul când sunt multe recidive, organismul este slăbit şi de mai multe ori nu poate continua lupta cu bacteria ucigaşă, iar pacientul moare.
Anul trecut, 8.500 de persoane din toată ţara au fost infectate cu Clostridium difficile, potrivit datelor oficiale.
Mărturii primite de la cititori:
“Tatăl meu se luptă în prezent cu această bacterie. A suferit o intervenţie dificilă la inimă, care a reuşit, dar a ieşit din spital cu asta (Clostridium). Să mai spun câtă furie am în mine? Toţi suntem victimele sistemului sanitar din Romania… din multe puncte de vedere”. L.D., Bucureşti
“Din păcate, e o bacterie foarte urâtă, care poate recidiva. Soţul meu, după o operaţie pe plămân, a luat-o din spital şi a recidivat de două ori…”. R.D., Arad
“Fratele meu a fost internat la un spital din Bucureşti. Avea 70 de ani şi venise pentru o problemă pulmonară. Acolo sunt condiţii jalnice, la toalete, focar de infecţie. S-a infectat cu Clostridium difficile. Boala a recividat de şase ori. A fost o luptă îngrozitoare şi am cheltuit foarte mulţi bani. Oricâtă grijă am avut de el, s-a deshidratat foarte tare şi la 7 luni de la contractarea acestei nenorocite de bacterii a decedat. Statul trebuie să ia măsuri de urgenţă”. M.I.D., Bucureşti.
Microbul Colostridium difficile produce toxine (marcate cu A şi B în desen) care duc la necroză tumorală şi la o aglomerare de netrofile şi monocite. Acestea provoacă şi desprinderea celulelor epiteliale şi culminează cu apoptoza (moarte celulară). Producţia locală de enzime duce la degradarea ţesuturilor alăturate, la colită (inflamaţia colonului), la formarea unei pseudomembrane şi la diaree apoasă