Scrisoarea fostului primar din New York a criticat „excesele” Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, contrar politicii Departamentului de Stat al SUA, care a susținut eforturile agenției.
Deși în scrisoare nu s-a pretins că ar fi fost trimisă în numele lui Donald Trump, politicienii români care încearcă să submineze autoritatea DNA au folosit-o pentru a pune la îndoială poziția guvernului american.
Giuliani – care apare frecvent în mass-media ca reprezentant public al lui Trump – a declarat, marți, că scrisoarea lui „s-a bazat pe un raport pe care l-am văzut” și care a fost realizat de fostul director FBI, Louis Freeh, cel care conduce Freeh Group International Solutions. El a menționat că firma de consultanță condusă de Freeh „îmi plătește onorariile”.
Fostul primar al orașului New York nu a spus și ce sumă de bani a primit pentru a trimite scrisoarea.
Louis Freeh, un foarte important avocat din Statele Unite și fost director al FBI, este cel care îi apără pe Gabriel „Puiu” Popoviciu și Alexander Adamescu, cel care este dat în urmărire internațională.
El a ocupat funcția de procuror adjunct al Statelor Unite ale Americii (Districtul de Sud din New York), judecătorul districtual al Statelor Unite (Districtul de Sud din New York) și a fost al cincilea director al Biroului Federal de Investigații. Freeh este Senior Managing Partner al Freeh Sporkin & Sullivan, LLP și președintele Freeh Group International Solutions, LLC.
Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal şi fost primar al oraşului New York, a transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români, printre care preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, dar şi premierului Viorica Dăncilă, în care cere „verificarea protocoalelor PG-SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor”.
În acel document, Rudolf Giuliani își exprimă „îngrijorarea în legătură cu prejudiciul continuu adus statului de drept în România, comis sub pretextul aplicării cu eficienţă a legii”.
George Maior, actual ambasador al României în SUA şi fost director SRI, a declarat, luni, referitor la scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani, că aceasta este expresia unui lobby iniţiat de forţe interesate să apere persoane cu probleme cu legea.
„Un personaj spumos şi extrem de combativ în discuţiile din Statele Unite, nu ştiu dacă mai e avocatul lui Donald Trump. În orice caz, ea este expresia unui lobby, iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia, asta vă spun clar”, a spus Maior.
Raportul despre care vorbește Giuliani în interviul pentru Politico este planul în cinci puncte propus de Freeh într-un articol publicat în Forbes, săptămâna trecută. În acesta, el spune că dorește ca guvernul României și membrii Parlamentului să pună în practică cinci măsuri pentru a remedia ceea ce el numește „o criză gravă în justiție”.
- Un angajament ferm pentru a investiga și combate corupția, dar în limitele legii;
- Facilităţi pentru persoanele care au fost condamnate fără un proces echitabil, cu dovezi insuficiente sau ilegale sau în baza protocoalelor judecătorilor controversaţi menţionaţi în protocoale;
- Înființarea unei comisii independente a judecătorilor și experților de renume internațional, împuterniciți și finanțați pentru investigarea protocoalelor secrete, care să examineze activitatea Parchetului General, al DNA și al Serviciului Român de Informații și să facă recomandări pentru reformare.
- Un angajament al Guvernului pentru identificarea judecătorilor care au fost subiecte ale „dosarelor” create prin protocoale şi revizuirea acuzaţiilor;
- Crearea unor oficii de responsabilitate profesională pentru Parchetul General, DNA şi SRI, în scopul analizării plângerilor care vizează aceste instituţii şi instituirii unor standarde de conduită şi responsabilitate