Rugăciunea Sfântului Efrem Siriul este recunoscută ca fiind făcătoare de minuni. Se spune mai ale în Postul Paștelui 2017.

Sfântul Efrem Siriul a fost unul dintre marii teologi creștini, care a lăsat în urma sa scrieri valoroase. Sfântul Efrem mai este cunoscut și ca Efraim, Afraim sau Afrem.

Rugăciunile sale sunt cunoscute ca fiind făcătoare de minuni. Este pomenit, an de an, la data de 28 ianuarie. Una dintre cele mai cunoscute și printre cel mai des rostite rugăciuni în perioada Postului Paștelui și, mai ales, în Săptămâna Mare, este cea a Sfântului Efrem Siriul. Aceasta este cunoscută și ca făcătoare de minuni.

Rugăciunea Sfântului Efrem Siriul

„Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei dăruiește-l mie, robului Tău. Așa, Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin”

Rugăciunea Sfântului Efrem Siriul face parte dintr-un ritual de închinăciune, după ea urmând 3 serii de câte 4 mătănii, după fiecare rugă din cele ce urmează: Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului! (metanie), Dumnezeule, curățește-mă pe mine păcătosul! (metanie), Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, miluiește-mă! (metanie), Fără de număr ți-am greșit, Doamne, iartă-mă! (metanie).

Rugăciunea inimii pentru binefacerile postului

Pentru ca trupul şi sufletul tău să se bucure de toate binefacerile Postului, ros­teşte  Tatăl Nostru şi rugăciunea Sfântului Efrem Siriul.

O altă rugăciune, care trebuie rostită cel puţin o dată pe zi, este Rugăciunea inimii:

“Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul, şi mă mântuieşte!”.

 

Rugăciunea pentru toate zilele de post

Pe lângă rugăciunea specifică Postului Paștelui, cea pe care ne-a lăsat-o Sfântul Efrem Sirul, este bine să rostim și rugăciunea care se spune în toate zilele de post din an:

”Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

Despre Postul Paștelui 2017

Anul acesta, Paștele se sărbătorește pe 16 aprilie. Postul Paştelui a început în 2017 pe data de 27 februarie, iar Paștele va fi sărbătorit pe 16 aprilie, potrivit calendarului ortodox, în aceeași zi fiind celebrat și Paștele catolic.

În Postul Paștelui, conform rânduielilor bisericești, nu se fac nunți. Postul Paștelui durează patruzeci de zile, la care se adaugă Săptămâna Patimilor.

Postul Paştelui este cel mai lung şi mai aspru dintre toate cele patru posturi importante, fiind numit și Postul Mare.

Cei care țin Postul Paștelui trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunţarea la alimentele de provenienţă animalice. Mai mult, aceştia trebuie să se înalte sufleteşte prin rugăciune alături de fapte bune.

Citește și. Număratul ouălor este unul dintre obiceiurile uitate din Postul Paștelui. Ritualul care aduce belșug

Urmărește-ne pe Google News