Hotelul Dunărea de la Gara de Nord, fostul Hotel Dinu în perioada interbelică, este de ani buni într-o stare avansată de degradare. 

Primarul sectorului 1, Clotilde Armand, anunța încă din noiembrie 2021 că „intră în procesul de restaurare”.  

Într-o postare a USR București de pe 23 noiembrie 2021 se preciza că „recuperarea acestor bijuterii arhitectonice trebuie să înceapă cât mai rapid și cu orice cost, fiind o investiție vitală în conservarea patrimoniului și identității orașului nostru”.

Hotelul Dunărea este într-o stare avansată de degradare

Anul și anunțul modernizării

După jumătate de an, Primăria a revenit cu o nouă informare referitoare la Hotelul Dunărea. 

De această dată pe 20 august 2022, când au anunțat viitoarea destinație a clădirii: „Va fi transformat într-un hub cultural compus dintr-un centru rezidențial, cultural și educațional unde artiștii locali vor organiza expozițiile”.

De atunci nu s-a întâmplat absolut nimic, până pe 8 ianuarie 2024, când Clotilde Armand a publicat pe pagina personală de Facebook o imagine cu Hotelul Dunărea. 

Și scria: „Nu, nu este o imagine din Fâșia Gaza sau din Mariupol. Este din București. În inima Bucureștiului”.

„Un pas important pentru reabilitarea fostului Hotel Dunărea”

Apoi anunța: „Am făcut un pas important pentru reabilitarea fostului Hotel Dunărea, de lângă Gara de Nord. La finalul anului trecut am semnat contractul de realizare a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție pentru acest obiectiv de investiții”.

„Clădirea este singura din zonă complet dezafectată, părăsită, constituie un pericol sanitar, fiind frecventată de persoane fără adăpost, dar și un real pericol public în cazul unui seism major”, a mai anunțat edilul sectorului 1.

Din acest motiv, aceasta a stabilit ca întreaga documentație să fie realizată în termen de 75 de zile.

Imobilul, inaugurat în urmă cu 84 de ani

Imobilul de lângă Gara de Nord a fost construit în perioada 1934-1940, însă a fost grav afectat de cutremurele din 1940 și 1977. 

Conform istoricilor, în 1940 s-a prăbușit glorieta cu orologiul de la ultimul nivel al hotelului, iar cutremurul din martie 1977 a șubrezit clădirea în ansamblul său.

Hotelul avea 70 de camere dispuse pe șapte etaje cu o suprafață de aproximativ 2.750 metri pătrați, în timp ce terenul are o suprafață de 493 de metri pătrați. 

Hotelul, confiscat de comuniști după 1948

Cristian Bulfon, un fost consilier local al USR, pasionat de istorie, a scos la iveală detalii inedite despre clădirea de la Gara de Nord. 

„Această clădire a fost, până la naționalizarea din iunie 1948, proprietatea familiei lui Dumitru Dinu, dar patronul nu a mai apucat să vadă cum comuniștii îi confiscă hotelul, acesta stingându-se din viață pe 12 ianuarie 1946. Proiectul de arhitectură a fost realizat de arhitectul Constantin Cananău”, a notat Bulfon într-o postare pe contul personal de Facebook.

Accesul în hotelul recepției și spre lift se făcea prin intrarea din Bdul. Gh. Duca. Iar conform lui Bulfon, „în proiect erau prevăzute, la parter, cafenea, bar, restaurant, alte spații comerciale, dar și un cinematograf”.

Loc pentru oamenii străzii

Dar de ani buni, clădirea este o adevărată ruină, o clădire aflată într-o stare avansată de degradare. 

Tencuiala este căzută până la cărămidă, geamurile au fost sparte sau furate, tocăria ruptă și pusă pe foc, iar aproape tot ce era în interior a fost vandalizat și furat.

Acum, doar oamenii străzii își mai fac veacul pe lângă Hotelul Dunărea distrus de vreme și de nepăsarea autorităților de la noi. Munții de gunoaie din interior fiind la tot pasul, chiar dacă ușile metalice de la interior au fost închise cu lanțuri și lacăte.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 16

Fostul hotel devine un hub cultural

În ianuarie 2022, oficialii Primăriei Sectorului 1 au anunțat ce urmează să se întâmple cu fostul Hotel Dunărea.

„După finalizarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și reconversie funcțională, clădirea fostului cinematograf Dunărea va fi transformată într-un veritabil hub cultural. Aici vor fi amenajate spații expoziționale și un centru rezidențial, educațional, cultural și de divertisment destinat artiștilor”, se arată în comunicatul emis.

 
 

Urmărește-ne pe Google News