Potrivit oficialilor, romii provin din județul Arad, dar, pentru că se mută dintr-un loc într-altul, au reușit să răspânească boala. Statistica arată că 55 de cazuri au apărut în comuna Petru Rareș, situată la granița cu județul Cluj, iar 14 în comuna Pârva. Alte 55 au fost răspândite în mai multe localități din întreg județul, avertizează medicii.
Pojarul, răspândit cu cortul
Cele mai multe dintre îmbolnăviri s-au produs începând cu luna martie. De altfel, romii corturari din localitățile Reteag și Ciceu Mihăilești au răspândit pojarul în două județe județele Bistrița-Năsăud și Cluj. Șeful Direcției de Sănătate Publică Bistrița, Anca Andrițoiu, a susținut că romii respectici aveau rude și în județul Cluj, mai exact în localitatea Mănăşturel, scrie timponline.ro
Ulterior, numărul cazurilor de rujeolă a crescut simțitor până la sfârșitul lunii august.
Medicii de familie din Bistrița iau măsuri ca să țină sub control epidemia de rujeolă, astfel încât boala să nu ajungă în comunitate. Nimeni nu-i poate împiedica însă pe romii nomazi să se stabilească în alte localități sau să părăsească țara.
Părinții din Arad refuză vaccinarea
În acest timp, la Arad, autoritățile se confruntă cu o situație halucinantă. Direcția de Sănătate Publică Arad are 9400 de doze de vaccin care așteaptă să fie distribuite. Foarte mulți părinți însă refuză să-și vaccineze copiii împotriva rujeolei, în pofida avertismentelor că epidemia s-ar putea extinde.
Autoritățile susțin că în județ au fost depistate cinci focare ale rujeolă, unde au fost înregistrate 113 îmbolnăviri de la începutul anului și până în prezent. Este vorba despre Arad și despre localitățile Lipova, Sânpetru German, Curtici şi Pecica.
Peste 190 de cazuri de rujeolă, confirmate în județul Mureș
Direcția de Sănătate Publică Mureș a anunțat că 194 de cazuri de rujeolă au fost raportate până în momentul de față. Cei care s-au îmbolnăvit sunt copii cu vârste cuprinse între 1 și 5 ani și provin din toate zonele județului, în special din comunitățile defavorizate.
Toți copiii au contractat boala fie pentru că nu făcuseră toate vaccinurile împotriva rujeolei, fie nu erau vaccinați deloc.
”Avem 194 de cazuri, epidemia este în evoluţie, acestea sunt cazuri confirmate şi epidemiologic şi prin laborator. Nu pot să spun că în anumite zone este o concentrare mai mare, avem cazuri şi în Târgu Mureş, şi în Târnăveni, peste tot. Sunt comunităţi de risc pe care greu le găseşti. În judeţul Mureş, primele cazuri de rujeolă au apărut în luna mai. DSP Mureş face campanii de vaccinare antirujeolă suplimentară în focarele în care apar multe cazuri, iar bolnavii sunt internaţi în Clinica de Boli Infecţioase pentru a fi trataţi, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Mureş, Gabiela Uifălean.
În primele opt luni ale acestui an, 3 copii au murit din cauza rujeolei. Alte 675 de cazuri de pojar au confirmate la nivelul întregii țări.
Epidemie de rujeolă în România | Care sunt primele semne ale rujeolei
Rujeolă (pojar) – afecțiune care apare în copilărie cauzată de un virus, ale cărei simptome constau în tuse, secreții nazale, conjunctivită, dureri de gât, febră, erupție cutanată.
Rujeola poate fi în prezent prevenită cu ajutorul unui vaccin. Această boală poate fi foarte periculoasă și chiar letală în cazul copiilor mici.
Citește pe www.libertateapentrufemei.ro/dictionar-medical care sunt primele semne ale rujeolei
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro