Cuprins:
„Ce înseamnă ca PNL-ul să se retragă acum de la guvernare? Ciolacu a declarat că își dă demisia. Altă declarație iresponsabilă. Înseamnă ca Comisia Europeană să nu mai aibă cu cine negocia. Un guvern de tranziție nu mai are puterea de a încheia un acord pe 7 ani de zile. Ce înseamnă ratarea acestui acord pe 7 ani? Înseamnă un stop la finanțarea din fonduri europene”, a afirmat Theodor Stolojan la Digi 24.
Stolojan, care este o prezență constantă în ședințele Partidului Național Liberal, a adăugat că este vital ca Guvernul condus de președintele PSD, Marcel Ciolacu, să își ducă misiunea până la capăt.
„Riscurile sunt foarte mari. E greu să vorbesc acum despre ce înseamnă stoparea intrării de valută în România. Tot ceea ce se mișcă la ora actuală în economia României se mișcă ca urmare a intrării de fonduri în valută foarte mari, nu numai de la UE, dar și investiții care se fac în România”, a avertizat fostul premier din perioada octombrie 1991-noiembrie 1992.
Ciucă a anunțat că PNL rupe coaliția cu PSD
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat luni seară, 7 octombrie, că rupe coaliția cu PSD, partid condus de Marcel Ciolacu, după ce Curtea Constituțională a eliminat-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru prezidențiale. Decizia lui Ciucă s-a referit însă strict la colaborarea politică, nu la cea guvernamentală. Ciucă a susținut că nu preşedintele Klaus Iohannis a cerut ruperea coaliţiei cu PSD.
În replică, Marcel Ciolacu a spus că va demisiona „categoric” dacă PNL iese de la guvernare, dar nu a exclus o nouă alianță cu liberalii după alegeri.
Comisia Europeană a cerut României să nu distrugă stabilitatea
Instituția condusă de Ursula von der Leyen, și-a exprimat îngrijorarea față de tensiunile politice de la București și a transmis un mesaj clar autorităților române privind necesitatea de a reveni la stabilitate, au declarat pe 10 octombrie surse guvernamentale pentru Libertatea.
Marcel Boloș, ministrul PNL al finanțelor, a fost la Bruxelles, unde a purtat negocieri cu reprezentanții Comisiei Europene. Obiectivul principal a fost aprobarea planului Guvernului condus de Marcel Ciolacu de reducere a deficitului bugetar, care vizează o perioadă de ajustare de 7 ani pentru reintrarea în ţinta de deficit de 3%.
În acest context, oficialii europeni au subliniat importanța unei guvernări stabile la București pentru a putea implementa reformele necesare și a reduce deficitul, adăugând că situația politică incertă din România poate afecta inclusiv capacitatea de a respecta aceste obligații.
„Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorarea, ne-a spus că situația politică din România se degradează și că este bine ca țara noastră să își revină cât mai rapid”, au precizat sursele citate pentru Libertatea.
Ministrul PSD al proiectelor europene, Adrian Câciu, a confirmat că cei din Comisia Europeană sunt îngrijorați de scandalul dintre cele două partide de coaliție, PSD și PNL.