Vestea vine la câteva luni după ce Murdoch, în vârstă de 92 de ani, a renunțat la un plan care ar fi reunit imperiul său media prin fuziunea Fox și News Corp.
Fox News a anunțat retragerea lui Rupert Murdoch joi.
„Pe parcursul întregii mele vieți profesionale, am fost implicat zilnic în știri și idei, iar acest lucru nu se va schimba. Dar este momentul potrivit pentru mine să îmi asum roluri diferite, știind că avem echipe cu adevărat talentate”, a transmis Murdoch, într-o notă adresată angajaților.
Fiul său, Lachlan Murdoch, va deveni singurul președinte al News Corp și va continua să fie președinte și director general al Fox, conform unui anunț al celor două companii.
„În numele consiliilor de administrație ale Fox și News Corp, al echipelor de conducere și al tuturor acționarilor care au beneficiat de munca sa asiduă, îl felicit pe tatăl meu pentru remarcabila sa carieră de 70 de ani”, a transmis, la rândul său, Lachlan Murdoch, în vârstă de 52 de ani, printr-un comunicat.
„Îi mulțumim pentru viziunea sa, pentru spiritul de pionierat, pentru determinarea sa fermă și pentru moștenirea durabilă pe care o lasă companiilor pe care le-a fondat și nenumăraților oameni pe care i-a influențat”, a adăugat fiul lui Murdoch.
Rupert Murdoch a intrat în afaceri în anii 1950
Născut în Australia, la Melbourne, Rupert Murdoch a intrat în afaceri cu ziare în anii 1950 și a devenit un nume important la Hollywood în 1985, când a cumpărat Twentieth Century Fox de la petrolistul Marvin Davis, pentru 600 de milioane de dolari.
În 1986, Murdoch a intrat în domeniul televiziunii, după ce a cumpărat mai multe posturi de televiziune din SUA și a creat Fox Broadcasting.
Fox News a fost lansat în 1996, ca un concurent pentru CNN. În cele din urmă, a devenit canalul de știri prin cablu numărul 1 din America și un bastion pentru punctele de vedere republicane.
Procese de defăimare pentru Fox
Decizia fondatorului Fox de a se retrage de la conducere vine la 5 luni după ce rețeaua sa de știri a plătit 787,5 milioane de dolari pentru a soluționa un proces de defăimare intentat de compania de echipamente de vot Dominion. Aceasta a acuzat Fox că a difuzat cu bună știință acuzații false potrivit cărora ar fi fost implicată într-un complot pentru fraudarea alegerilor din 2020.
Fox se confruntă în continuare cu un proces de defăimare în valoare de 2,7 miliarde de dolari intentat de Smartmatic, o companie globală de tehnologie electorală, care susține, de asemenea, că Fox a permis jurnaliștilor și invitaților săi să difuzeze informații false despre implicarea sa în alegerile din 2020.
Povestea lui Rupert Murdoch a inspirat serialul „Succession”, produs de HBO, care a câștigat în ultimii ani numeroase premii, printre care Emmy și Globurile de Aur.
Jesse Armstrong, creatorul serialului despre un mogul media și copiii săi care se luptă pentru a-i moșteni imperiul, a recunoscut recent că scenariul serialului, în prima sa formă, era despre Murdoch, a relatat The Independent la finalul lunii august.
Foto: Hepta