Folosirea trupelor specializate drept carne de tun în atacuri de infanterie

Confruntându-se cu o lipsă de personal și cu o nevoie urgentă de a continua avansurile lente în estul Ucrainei, Rusia a trimis unele dintre cel mai bine pregătite trupe în atacuri masive de infanterie, la costuri foarte ridicate.

„Ultimele patru luni au fost cele mai costisitoare pentru forțele ruse de la începutul războiului în 2022”, se arată într-un raport al serviciilor de informații militare din Marea Britanie din 23 septembrie.

Raportul a indicat că pierderile rusești, atât morți, cât și răniți, au depășit 1.000 pe zi, adăugând că numărul total de la începutul invaziei la scară largă a fost „probabil de peste 610.000”.

„Comandanții netrebnici rămân la putere, în timp ce soldații și ofițerii care spun adevărul mor”

Pe măsură ce pierderile cresc, unii bloggeri militari pro-Kremlin acuză autoritățile că ignoră o practică aparent larg răspândită de a folosi trupele specializate drept carne de tun în atacuri de infanterie.

„Specialiștii, invalizii, răniții și alții sunt trimiși să asalteze o poziție, iar în unele cazuri nici măcar nu ajung la atac – o moarte inutilă”, a scris bloggerul militar rus Anastasia Kashevarova pe Telegram pe 24 septembrie.

Milbloggerul Roman Alekhine a descris cazuri în care ofițeri din forțele speciale, Forțele Aerospațiale și chiar marinari au fost folosiți pentru a ataca pozițiile ucrainene.

„Oh, da, și oameni de știință în domeniul rachetelor”, a adăugat el ironic pe canalul său de Telegram, subliniind absurditatea situației. El a continuat spunând că, dacă aceștia au murit în zadar, depinde de bloggeri și jurnaliști să aducă problemele sistemice din armată la cunoștința Ministerului Apărării.

Luna aceasta, doi specialiști ruși în drone de recunoaștere, Dmitriy Lysakovskiy și Sergey Gritsay, au înregistrat un videoclip în care au afirmat că unitatea lor a fost distrusă pentru a opri raportarea de informații reale de pe front. Ei au fost ulterior trimiși să asalteze pozițiile ucrainene și au fost uciși.


https://twitter.com/wartranslated/status/1834631455994945728?ref_src=twsrc%5Etfw 

Videoclipul a declanșat o reacție puternică în rândul milbloggerilor ruși, mulți aducând în discuție cazuri similare. North Channel a declarat că această practică „continuă peste tot”, în timp ce bloggerul Rybar a subliniat că este endemică, „comandanții netrebnici rămân la putere, în timp ce soldații și ofițerii care spun adevărul mor”.

Autoritățile ruse rămân indiferente

Ca răspuns la indignarea publică, ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, a inițiat o investigație asupra cazului lui Goodwin și Ernest, iar rezultatele preliminare au susținut că comandantul lor nu a greșit trimițându-i pe front ca infanterie. Acest raport a stârnit furie în rândul milbloggerilor, unii afirmând că autoritățile nu sunt interesate de o investigație obiectivă sau de corectarea problemelor din armată.

Steven Wolff, profesor de securitate internațională la Universitatea din Birmingham, a subliniat că mentalitatea rusă de acceptare a suferinței masive nu s-a schimbat de-a lungul timpului, amintind de capacitatea uriașă de rezistență din războaiele napoleoniene. Această mentalitate, combinată cu lipsa unei revolte publice majore, face ca schimbările să fie puțin probabile.

Tot mai mulți ruși vor un acord de pace cât mai rapid

Deși un sondaj din februarie realizat de Levada Center arăta că 77% dintre ruși susțineau războiul din Ucraina, un sondaj mai recent realizat de ExtremeScan și Chronicles în septembrie 2024 a indicat o schimbare semnificativă: 49% dintre ruși sprijină acum retragerea imediată a trupelor și negocierile de pace cu Kievul.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a raportat, de asemenea, despre această tendință pe 24 septembrie, afirmând că „utilizarea sistematică greșită a specialiștilor ruși… indică faptul că Rusia se confruntă cu dificultăți în a satisface cerințele de forță de muncă pentru războiul său din Ucraina”, scrie jurnalistul Chris York în Kyiv Independent.

Urmărește-ne pe Google News