Bărbatul, la fel ca Iulia Skripal a aterizat pe aeroportul Heathrow cu un zbor operat de compania de linie a statului rus, Aeroflot, pe data de 3 martie la ora locală 14:32. El a luat înapoi spre Moscova primul zbor care a decolat de pe același aeroport, la doar câteva ore mai târziu.

Vizita sa foarte scurtă este considerată suspectă de autoritățile britanice, au declarat surse din serviciile secrete. El este catalogat drept „o persoană de interes”, dar mai sunt și alte persoane pe lista de suspecți a serviciilor de informații.

Presa britanică nu a aflat dacă cetățeanul rus în cazuă este suspectat că ar fi livrat neurotoxina, ar fi administrat-o sau că ar avea alte legături cu atacul.

Sursa a declarat: „Credem că este cu siguranţă posibil ca cei responsabili să fi părăsit ţara după câteva ore”.

Londra a atribuit Rusiei responsabilitatea pentru otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal – care a activat în beneficiul serviciilor secrete britanice – şi a fiicei sale, Iulia, cu o substanţă neurotoxică la 4 martie la Salisbury (sud-vestul Marii Britanii), afirmând că este ”singura explicaţie plauzibilă”. Dar zilele acestea, șeful laboratorului militar britanic din Porton Down, Gary Aitkenhead a declarat că nu se poate dovedi că gazul cu care a fost otrăvit Skripal provine din Rusia.

Acuzațiile guvernului May au dus la cea mai gravă criză diplomatică Est-Vest de la încheierea Războiului Rece şi la expulzarea în total a circa 300 de diplomaţi de ambele părţi.

Moscova a negat acuzațiile, iar ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat că otrăvirea lui Skripal ar putea fi în interesul guvernului britanic, care se află într-o poziţie inconfortabilă din cauza Brexit-ului. Gary Aitkenhead spune, însă, că ”Este absolut imposibil să vină de la noi sau să fi părăsit zidurile noastre”.


Citește și: INTERVIU/ Igor Dodon, președintele Republicii Moldova: „Nu sunt antiromân. Sunt, categoric, antiunionist” – VIDEO


 
 

Urmărește-ne pe Google News