„Atenţie! Sediul dumneavoastră este minat și va exploda astăzi, 14 octombrie 2024. Evacuați oamenii pentru siguranța lor. Nu vreau să moară oameni nevinovați, am plantat mai multe dispozitive explozive în clădire și foarte curând vor exploda. Vei cunoaște durerea și suferința. Am realizat un dispozitiv exploziv de foarte înaltă calitate, care va fi activat de la distanță în timpul zilei de lucru”, se spune în scrisoare, care a fost primită de redactorii canalului de televiziune ucrainean „Suspilne”.

Autorul scrisorilor a spus că „vina” pentru presupusa amenințare cu exploziile le aparține jurnalistelor de la Radio Liberty, Irina Sisak, Valeria Yegoșina și Yulia Khimerik (freelancer).

Pe 8 octombrie, cele trei jurnalistei au publicat investigația Scheme: „Tendinţă periculoasă: FSB recrutează copii ucraineni pentru a da foc maşinilor”.

Președintele Radio Europa Liberă/Radio Liberty, Stephen Capus, comentând conținutul scrisorilor, a numit amenințările drept „revoltătoare”.

„Nu vom fi intimidați și vom sprijini jurnaliştii noştri care vor continua să transmită publicului ucrainean fără teamă și obiectiv”, a spus Stephen Capus.

Scrisorile, semnate de un „grup terorist”

Autorul mesajelor de amenințare cu bombă s-a autointitulat membru al unui „grup terorist”, care poartă același nume cu un canal Telegram antiucrainean, care cere incendierea mașinilor militarilor ucraineni, transmite Radio Liberty.

Publicația nu a dezvăluit numele „grupului terorist”, în timp ce „Suspilne” și Institutul Ucrainean de Informații de Masă au precizat că scrisorile au fost semnate de „grupul terorist Fire Cells Group”.

Fire Cells Group este numele unui canal Telegram cu aproape 10.000 de abonați, creat pe 22 august. Autorii canalului solicită incendierea vehiculelor militare ucrainene, promițând cel puțin 100 de dolari celor care acceptă comiterea unor astfel de fapte.

În plus, se oferă să plătească o mie de dolari pentru atacurile asupra angajaților centrelor teritoriale de recrutare (TCC, un analog al biroului militar de înregistrare și înrolare).

Unul dintre mesajele Fire Cells Group subliniază că grupul „nu menține contactul cu nicio agenție de informații” și „lucrează exclusiv pentru comenzi private, în care clientul dorește să rămână anonim”.

Autorul scrisorilor este din Crimeea

Cele trei jurnaliste careu au publicat investigația „Scheme” au stabilit că datele persoanei care a trimis scrisorile de amenințare coincid cu datele unui cetățean rus care locuiește în Crimeea.

După cum au descoperit jurnaliștii, la începutul lunii octombrie, reprezentanții Fire Cells Group au trimis scrisori unor agenții guvernamentale din Ucraina în care se ofereau să ucidă oficiali de rang înalt din securitate și personalități publice „pentru o recompensă”.

Gruparea a declarat că „este angajată de mult timp în îndeplinirea ordinelor de acțiuni în forță și rezolvarea problemelor prin eliminare fizică”, iar direcția sa „prioritară” este „desfășurarea de acțiuni de dezordine în masă, minarea unor structuri și activități subversive la orice nivel”.

Site-ul web al grupului, pe care l-au descoperit jurnaliştii, spune, de asemenea, că oferă „servicii” precum „incendieri, crime contractuale, furt de maşini sau vătămarea corporală”.

Poliția Națională a Ucrainei a declarat că a organizat controale după trimiterea prin poștă în masă a scrisorilor. Poliția a recunoscut că Rusia trimite astfel de mesaje pentru a „destabiliza situația din regiunile” Ucrainei.

Serviciile speciale ruse recrutează adolescenți ucraineni

Potrivit presei, polițiștii au ordonat evacuarea, inclusiv din instituțiile de învățământ. În timpul inspecției, la biroul Radio Liberty din Kiev nu au fost găsite dispozitive explozive.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a transmis că acest caz de „distribuire în masă a mesajelor false despre amenințări cu bombe ar trebui privit prin prisma informațiilor și a operațiunilor speciale psihologice menite să răspândească panica”.

În ultimele luni, în Ucraina au avut loc câteva zeci de incendieri a mașinilor militare ucrainene.

Jurnaliștii Radio Liberty au stabilit că serviciile speciale ruse recrutează în masă adolescenți ucraineni pentru a da foc vehiculelor militare și clădirilor TCC, pentru a arăta că aceștia se opun mobilizării.

Adolescenții sunt recrutați printr-o rețea complexă sau prin canalul Telegram și li se promit „bani” pentru incendieri.

Urmărește-ne pe Google News