Anterior, autoritățile au stabilit cel puțin două cazuri de furt de animale. Pe 27 septembrie, un pui de cangur, Krosh, a fost furat din grădina zoologică din Iaroslavl. Trei zile mai târziu, un caz similar a avut loc în regiunea Kaluga, unde au dispărut doi pui de cangur dintr-un parc.

„În geanta suspectului a fost găsit unul dintre animalele furate din grădina zoologică din Kaluga, iar al doilea pui a murit. Polițiștii caută locul în care ar putea să fie al treilea cangur, care a fost furat în Iaroslavl”, a precizat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Interne, Irina Volk.

Puiul de cangur găsit a fost dus temporar în grădina zoologică din Iaroslavl, unde veterinarii i-au acordat ajutor.

Anchetatorii au deschis dosare penale pentru furt. De asemenea, în Duma de Stat, s-a cerut tragerea la răspundere maximă a suspectului, în cazul în care unul dintre canguri moare din cauza condițiilor necorespunzătoare de întreținere.

Răpiri în serie de canguri, în Rusia

Pe 1 octombrie, autoritățile au anunțat că în Rusia acționează răpitori în serie de canguri. Conform datelor canalului Telegram, într-o săptămână, persoane necunoscute au furat două femele de cangur și un mascul din diferite grădini zoologice.

La început, în Iaroslavl a fost furat puiul de cangur Krosh, care a fost luat direct din țarc. După aceea, alte două animale au dispărut dintr-un parc din regiunea Kaluga.

„Au venit noaptea, au tăiat gardul, au intrat în șopron și au furat doi pui de cangur”, a declarat Alexander Belyavsky, proprietarul parcului din Kaluga, într-un interviu pentru RTVI.

În ambele cazuri, răpitorii au rămas neprinși. În grădina zoologică din Iaroslavl, camerele de supraveghere nu funcționau în ziua incidentului, iar în Kaluga acestea nu existau deloc.

Totuși, în Iaroslavl angajații au găsit o scară extensibilă lăsată lângă țarc după furt, iar în cealaltă grădină zoologică, au fost găsiți clești de tăiat sârmă.

Anchetatorii au presupus imediat că aceste furturi sunt legate între ele. Una dintre ipoteze este că puii de cangur ar fi fost furați pentru un parc zoologic privat.

Directorul parcului din Kaluga, Andrei Tkacenko, a declarat că animalele marsupiale ar fi putut fi furate din cauza lipsei de pe piața de animale și a cererii ridicate pentru canguri.

Tkacenko a explicat că în prezent, animalele din Europa sunt rareori aduse în grădinile zoologice din Rusia, motiv pentru care mulți iubitori de animale caută marsupiale.

O altă ipoteză sugerează că furturile ar fi putut fi comise chiar de angajații grădinilor zoologice, iar angajații au fost audiați, potrivit Shot.

„Se pare că infractorii erau bine informați despre regulile de îngrijire a cangurilor: știau că puii de cangur deja ies din punga mamei și pot supraviețui fără ea, dacă sunt hrăniți cu lapte”, se arăta în publicația Shot.

Adevăratul răpitor de canguri a fost prins

Pe 1 octombrie, canalele de Telegram au publicat și un portret-robot al presupusului răpitor. Acesta semăna cu un adolescent. Shot a menționat însă că există posibilitatea ca aceasta să fi fost doar o persoană care trecea întâmplător pe lângă grădina zoologică în momentul furtului.

Cu toate acestea, pe 2 octombrie, s-a aflat că suspectul din portretul-robot a fost reținut.

Conform informațiilor de pe canalul Telegram, bărbatul este mic de statură, motiv pentru care polițiștii l-au confundat inițial cu un copil. Ulterior, serviciile speciale au descoperit că în ambele locații ale furtului a fost înregistrat același număr de telefon. Acest număr aparținea unui hoț recidivist de 31 de ani, Ivan Nekrasov.

„S-a născut în regiunea Vologda și are o înălțime mai mică de 1,50 metri. Și-a început activitățile ilegale încă din adolescență. Ivan se strecura în apartamente prin fantele ușilor, iar în case, prin ferestrele de la mansardă. Capturile lui erau mereu modeste: telefoane ieftine și mai puțin de 1.000de ruble”, a relatat Shot.

Nekrasov a fost reținut în 2017, dar a reușit să scape de polițiști. În 2019, a primit o pedeapsă cu suspendare pentru furt cu intrare prin efracție și a fost dat în urmărire la nivel național.

Potrivit canalelor Telegram, Nekrasov a decis să fure cangurii din cauza pasiunii sale pentru animale.

El dorea să schimbe marsupialele pe o maimuță rară, mai precis un macac, și găsise online persoane dispuse să facă acest schimb, așa că a s-a infiltrat în două grădini zoologice din Rusia.

Un pui de cangur a fost deja vândut la Moscova, iar cel găsit asupra lui în momentul reținerii urma să fie schimbat pe maimuță. Totuși, nu a reușit să finalizeze schimbul.

Urmărește-ne pe Google News