Cei condamnați în temeiul așa-numitei legi privind „informațiile false despre război” și „discreditarea armatei ruse” riscă până la 15 ani de închisoare.

Până în prezent, două persoane au fost condamnate la pedepse cu închisoarea, iar 28 de persoane acuzate de comiterea acestei infracțiuni se află în închisoare în așteptarea procesului, potrivit cifrelor publicate joi de Chikov, șefului organizației pentru drepturile omului Agora, pe contul său de Telegram.

Șapte noi cazuri s-au adăugat bilanțului lui Chikov doar în ultima săptămână, inclusiv primii militari ruși care au fost acuzați pe baza legii, de când aceasta a fost introdusă, la începutul lunii martie.

Astfel, printre persoanele acuzate recent se află și soldații ruși Ilia Karpenko și Valeri Kotovich, precum și Ilia Ponomarev, un fost deputat și un critic vocal al Kremlinului.

32 de persoane acuzate de încălcarea legii au fugit din Rusia, potrivit lui Chikov, inclusiv jurnaliștii de investigație Andrei Soldatov și Ruslan Leviyev, iar autoritățile le-au pus ulterior pe lista persoanelor urmărite.

57 dintre cei 100 de inculpați riscă între cinci și zece ani de închisoare, a precizat Chikov. Alți 24 riscă să petreacă până la trei ani în spatele gratiilor.

Liderii opoziției, Ilia Iașin și Vladimir Kara-Murza, se numără printre cei acuzați în temeiul legii și aflați în închisoare în așteptarea procesului.

Până în prezent, instanțele ruse de judecată au pronunțat nouă sentințe în temeiul legii răspândirii de „informații false despre război”.

Chikov a precizat că două persoane au fost amendate cu până la 3 milioane de ruble (aproximativ 50.000 de dolari), două au primit pedepse care prevedeau muncă în folosul comunității, iar alte două au fost condamnate cu suspendare.

Cea mai aspră sentință a fost primită de deputatul municipal din Moscova, Alexei Gorinov, care a fost condamnat, în luna iulie, la o pedeapsă de șapte ani de închisoare.

Legea privind răspândirea de „informații false de război” este considerată cea mai aspră din pachetul de legi care pedepsesc criticile la adresa războiului Rusiei în Ucraina, pe care Kremlinul îl cataloghează oficial drept „operațiune militară specială”. Practic, aceste legi instituie cenzura pe timpul desfășurării conflictului militar din țara vecină.

În total, peste 200 de ruși sunt urmăriți penal pentru că se opun războiului, potrivit site-ului OVD-Info, un grup de apărăare a drepturilor omului care monitorizează protestele din Rusia.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

 
 

Urmărește-ne pe Google News