„Astăzi, luptătorii indeplinesc, de asemenea, sarcini specifice pentru a asigura securitatea regiunii Zaporojie și a orasului Melitopol, pe lângă exercițiile de antrenament”, a scris Balițki, într-o postare pe canalul sau de Telegram.
Agentia rusă de stat RIA Novosti a publicat o înregistrare video cu doi bărbați în camuflaj, cu fețele acoperite de cagule, care își explica decizia de a se alătura batalionului. „Viitorul Kosovo depinde de evoluția situației din Ucraina”, au spus ei.
Pe retelele sociale circulă mai multe imagini cu soldați cu însemne sârbești, despre care se spune că s-au alăturat batalionului rus Sudoplatov. Pavel Sudoplatov (1907-1996) a fost un ofițer superior sovietic de spionaj și securitate, promovat până la gradul de general-locotenent. A fost implicat în mai multe acțiuni importante în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, cum ar fi asasinarea lui Troțki, în 1940.
Radio Europa Liberă Serbia nu a putut confirma identitatea persoanelor din fotografii. De asemenea, nu a fost posibil să se determine locația și ora fotografiilor.
Conform RIA Novosti, sârbii vor fi instruiți împreună cu militarii ruși. Andrei Rodionov, șeful mișcării „Uniunea și renasterea ruso-slavă”, a declarat că nu doar voluntari din Serbia, ci și din alte țări europene sunt gata să se alăture batalionului Sudoplatov.
„Băieți din Serbia, Polonia și Macedonia vor să vină la noi. S-ar putea să existe o extindere mare în viitor”, a declarat Rodionov.
Într-o primă reacție a Belgradului, președintele sârb Aleksandar Vucici a cerut Rusiei să pună capăt „eforturilor de recrutare a unor cetățeni ai Serbiei pentru grupul de mercenari Wagner”, relatează Radio Europa Liberă Serbia și Reuters.
Site-urile rusești și grupurile de pe rețelele de socializare din Rusia publică anunțuri în limba sârbă în care grupul de mercenari Wagner face apel la voluntari sârbi să se alăture organizației paramilitare.
„De ce voi, cei din Wagner, chemați pe cineva din Serbia când știți că este împotriva legilor noastre?”, a afirmat Vucici în timpul unei transmisiuni difuzate luni noaptea de Happy TV, o televiziune din capitala sârbă.
Voluntari sârbi au participat la luptele din Donbas alături de separatiștii proruși încă din 2014, dar numărul lor nu este cunoscut.
Legislația sârbă interzice cetățenilor țării să participe la conflicte în străinătate și mai multe persoane au fost condamnate de-a lungul anilor pentru încălcarea acestor prevederi legale. Pedeapsa este de la șase luni la zece ani de închisoare.
Până acum, au fost pronunțate peste 30 de verdicte împotriva cetățenilor sârbi care au luptat de partea rusă în Ucraina.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina