Votul a fost considerat legitim din punctul de vedere al dreptului internaţional, de către Curtea Internaţională de Justiţie şi aceleaşi reguli se aplică în Crimeea, a declarat el.
Putin a respins afirmaţia potrivit căreia Kosovo a fost un caz unic din cauza vărsării de sânge şi a conflictelor etnice din Iugoslavia, poziţie susţinută de Washington. CIJ nu spune nimic despre numărul victimelor în justificarea separării Kosovo de Serbia, a declarat Putin.
Referendumul din Crimeea a fost organizat în conformitate deplină cu procedurile democratice şi dreptul internaţional, a declara Vladimir Putin, într-un discurs susţinut în Parlament, unde a fost primit cu aplauze prelungite.

„Ucraina nu va recunoaşte niciodată alipirea Crimeei la Rusia”

Ucraina nu va recunoaşte niciodată alipirea Crimeei la Rusia, a declarat marţi Evghen Perebîinis, un purtător de cuvânt al diplomaţiei de la Kiev, citat de agenţia Interfax, relatează AFP.
„Nu recunoaştem şi nu vom recunoaşte niciodată aşa-zisa independenţă şi aşa-zisul acord de alipire a Crimeei la Rusia”, a declarat Perebîinis, adăugând că acordul semnat la Moscova „nu are nimic a face cu democraţia, dreptul şi bunul simţ”.

Vladimir Putin a insistat că rezultatele referendumului de duminică, unde locuitorii din Crimeea s-au pronunţat masiv în favoarea alipirii peninsulei la Rusia, nu pot fi contestate.

Liderul rus a mai afirmat că pensinsula Crimeea are legături istorice, culturale, religioase şi spirituale cu locuitorii din Rusia, Ucraina şi Belarus, ceea ce explică poziţia Moscovei faţă de regiune.

Preşedintele rus a făcut referire şi la persecutarea etnicilor tătari din Crimeea şi a altor minorităţi din spaţiul sovietic şi a asigurat că noile autorităţi de la Simferopol doresc să repare aceste lucruri. Astfel, una dintre măsuri vizează ca tătara să devină limbă oficială în Crimeea, alături de rusă şi ucraineană.

Vladimir Putin l-a criticat, de asemenea, pe liderul sovietic Nikita Hruşciov, afirmând că acesta a cedat Crimeea Ucrainei fără să ţină seama de dorinţa locuitorilor din regiune.

Luni seara, preşedintele rus a semnat un decret prin care este recunoscută independenţa peninsulei separatiste ucrainene Crimeea, sfidând ţările occidentale care nu recunosc rezultatele referendumului de duminică.

 
 

Urmărește-ne pe Google News