Documentele, consultate de ziarul britanic, dezvăluie, de asemenea, preocupările Rusiei cu privire la moralul din rândul soldaților. Comandanților unităților li s-au dat instrucțiuni pentru a se asigura că militarii urmăresc zilnic mass-media de stat ruse pentru a-și menține „starea psihologică”.

The Guardian precizează că nu a putut verifica în mod independent autenticitatea documentelor, deși ele poartă semnele armatei ruse. Într-o discuție cu jurnaliștii, la sfârșitul lunii august echipa de operațiuni speciale ucrainene a declarat că a luat documente aparținând ministerului rus de interne, FSB și armatei din clădirile din regiunea Kursk.

Unele dintre documente sunt comenzi tipărite distribuite diferitelor unități, în timp ce altele sunt jurnalele scrise de mână care înregistrează evenimente și se referă la anumite poziții. Cele mai vechi documente sunt de la sfârșitul anului 2023, iar cele mai recente sunt datate cu șase săptămâni înainte ca Ucraina să-și lanseze incursiunea în regiunea Kursk, pe 6 august.

Documentele provin în cea mai mare parte de la unitățile Regimentului 488 de pușcași motorizat de gardă din Rusia și, în special, de la a doua companie a batalionului său 17.

Incursiunea Ucrainei în Kursk i-a luat prin surprindere pe partenerii occidentali ai Kievului și pe mulți din oficiali ucraineni, pentru că informațiile despre planificarea sa au fost dezvăluite unui număr limitat de persoane. Dar documentele militare rusești conțin date despre luni de avertismente cu privire la o posibilă incursiune în zonă și o încercare de a ocupa Sudja, un oraș de 5.000 de locuitori care se află acum sub ocupație ucraineană de mai bine de o lună.

Ce scrie în documentele confiscate de Ucraina

Conform documentelor citate, pe 4 ianuarie se vorbea despre „potențialul unei descoperiri la frontiera de stat” al grupurilor armate ucrainene și a fost dat un ordin pentru un antrenament sporit pentru a respinge orice atac.

Pe 19 februarie, comandanții unităților au fost avertizați cu privire la planurile ucrainene de a face presiune „din regiunea Sumî spre teritoriul rus, până la o adâncime de 80 km, pentru a stabili un «coridor» de patru zile înainte de sosirea principalelor unități ale armatei ucrainene pe vehicule blindate”.

La jumătatea lunii martie, unităților de la frontieră li s-a ordonat să consolideze liniile defensive și „să organizeze exerciții suplimentare pentru conducerea unităților și a punctelor forte cu privire la organizarea corespunzătoare a apărării”, în pregătirea unui atac transfrontalier ucrainean.

La mijlocul lunii iunie a existat un avertisment mai specific cu privire la planurile ucrainene „în direcția Iunakivka-Sudja, cu scopul de a prelua controlul în Sudja”, ceea ce s-a întâmplat în august.

În același timp, a existat o predicție conform căreia Ucraina urma să încerce să distrugă un pod peste râul Seym pentru a întrerupe liniile de aprovizionare rusești din regiune, care, de asemenea, s-a concretizat.

Când Ucraina a lansat incursiunea militară peste graniță, pe 6 august, mulți soldați ruși și-au abandonat pozițiile astfel că, în decurs de o săptămână, Ucraina a preluat controlul în Sudja.

„Au fugit, fără măcar să-și evacueze sau să-și distrugă documentele”, a declarat un membru al echipei de operațiuni speciale care a confiscat dosarele.

Moralul scăzut al soldaților

În timpul retragerii haotice a trupelor ruse, forțele ucrainene au capturat sute de soldați, mulți dintre ei recruți, despre care, în general, nu se așteaptă să participe la lupte.

În documente se vorbește și despre moralul scăzut al soldaților, fiind menționat faptul că „analiza situației actuale cu privire la sinucideri arată că problema soldaților care mor în urma incidentelor suicidare rămâne tensionată”. În acest context, este relatat un incident care ar fi avut loc la 20 ianuarie anul acesta, când un soldat s-a împușcat în abdomen.

„Ancheta incidentului a stabilit drept cauză a sinuciderii o criză nervoasă și psihologică, provocată de starea sa prelungită de depresie din cauza serviciului său în armata rusă”, se precizează în raportul scris de mână al incidentului.

Pentru a preveni alte astfel de incidente, comandanții unității au fost instruiți să identifice soldații care „sunt nepregătiți din punct de vedere mental să-și îndeplinească îndatoririle sau predispuși la un comportament deviant și să organizeze redistribuirea și transferul lor la unitățile medicale militare”.

Alte instrucțiuni referitoare la moralul militarilor apar într-un document nedatat, dactilografiat, care precizează că soldații ar trebui să beneficieze de 5-10 minute pe zi, precum și de o oră o dată pe săptămână de instruire politică, „ce vizează menținerea și ridicarea stării politice, morale și psihologice a personalului”.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News