„Generatorul de tensiune nu este Moscova, ci Washingtonul. Nu vom bate în retragere și vom rămâne calmi, după amenințările cu sancțiunile din partea SUA”, a transmis Ambasada Federaţiei Ruse la Washington pe pagina sa de Facebook.

Anunțul Rusiei vine ca urmare a unui mesaj pe Twitter al diplomaţiei americane, care a acuzat Moscova că a „invadat” Ucraina în 2014 şi a anexat peninsula Crimeea.

Şefii diplomaţiilor rusă şi americană, Serghei Lavrov şi Antony Blinken, au programată o convorbire telefonică astăzi, în contextul tensiunilor dintre ţările lor legate de Ucraina.

SUA pregătește sancțiuni împotriva Rusiei

Congresul american va adopta în curând un proiect de lege care prevede impunerea unor sancţiuni economice Rusiei, a anunțat pe 30 ianuarie influentul senator democrat Bob Menendez, care a ameninţat țara condusă de Vladimir Putin cu „consecinţe grave” în cazul unui atac asupra Ucrainei.

„Este de netăgăduit că există o hotărâre ca Rusia să suporte consecinţe grave în cazul unei invazii”, a menționat el.

O poziție similară este împărtășită și de țara noastră. Ministrul de externe Bogdan Aurescu a declarat pe 24 ianuarie, înaintea reuniunii şefilor diplomaţiilor din statele membre UE de la Bruxelles, că va cere sancțiuni pentru Rusia, în cazul unei invazii în Ucraina.

Situație tensionată la granița dintre Ucraina și Rusia

Rusia este acuzată de la sfârşitul anului 2021 că a comasat peste 100.000 de soldaţi la frontiera ucraineană în vederea unui atac, dar a negat orice intenţie agresivă. Totuși, a solicitat garanţii scrise pentru securitatea sa, între acestea fiind respingerea unei aderări a Ucrainei la NATO şi retragerea militarilor NATO de pe flancul estic, inclusiv din România.

Luni, 31 ianuarie, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, Statele Unite au acuzat Rusia că doreşte să desfăşoare „până la începutul lunii februarie peste 30.000 de soldaţi” în Belarus, la nord de Ucraina. Ambasadorul Rusiei la Naţiunile Unite, Vassili Nebenzia, şi omologul său din Belarus, Valentin Ribakov, au răspuns că acestea sunt „exerciţii militare comune”, care vor avea loc în februarie.

Totodată, Rusia a avertizat Occidentul că încurajarea încălcării acordului de la Minsk, care a stabilit un armistițiu în estul Ucrainei, „se va termina în cel mai rău mod pentru Ucraina”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News