Lavrov, într-un interviu special pentru TASS la sfârșitul anului, a vorbit despre atitudinea Moscovei față de propunerile echipei lui Donald Trump cu privire la Ucraina, a răspuns la întrebarea când Occidentul va înceta să mai încerce să facă „revoluții colorate” în apropierea granițelor Federației Ruse și a explicat ce a cauzat schimbarea puterii în Siria.

Ministrul rus a spus că, „judecând după numeroasele scurgeri de informații și după interviul lui Donald Trump din revista Time, din 12 decembrie”, președintele ales al Statelor Unite vorbește despre „înghețarea” operațiunilor militare de-a lungul liniei de contact și transferul responsabilității pentru confruntarea cu Rusia către europeni.

„Desigur, nu suntem mulțumiți de propunerile făcute în numele reprezentanților echipei președintelui ales de a amâna aderarea Ucrainei la NATO pentru 20 de ani, precum și de a introduce un contingent de menținere a păcii din forțele britanice și europene în Ucraina”, a subliniat Serghei Lavrov.

Acesta a subliniat și că „poziția de principiu a Rusiei în privința păcii este bine-cunoscută. A fost exprimată în mod repetat de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, inclusiv în cadrul conferinței de presă privind rezultatele anului, din 19 decembrie. Întotdeauna am fost și rămânem pregătiți pentru negocieri. Dar este important să înțelegem cu cine și despre ce să vorbim. Acestea nu sunt deloc întrebări inutile. Din partea mea, aș dori să subliniez în mod deosebit că nu putem vorbi decât de acorduri fiabile, obligatorii din punct de vedere juridic, care să elimine cauzele fundamentale ale conflictului și care să conțină un mecanism pentru imposibilitatea încălcării acestora.”

Lavrov a mai spus, în interviul plin de șabloane ale propagandei ruse, că Rusia așteaptă ca americanii să facă rimul pas pentru restabilirea cu Rusia: „Poate că altcineva mai are niște iluzii, noi nu le mai avem de mult. Chiar dacă Donald Trump încearcă să restabilească legăturile bilaterale, va trebui să înoate contra curentului, ținând cont de consensul bipartizan care a apărut în Statele Unite pentru a limita Rusia, inclusiv prin sprijinirea regimului neonazist de la Kiev. Și nu este atât de simplu. Mai mult, în documentele doctrinare americane, Rusia este desemnată drept inamic. Dacă americanii țin cont de interesele noastre, dialogul va fi restabilit treptat. Dacă nu iau asta în considerare, atunci totul va rămâne așa cum este.”

Întrebat dacă NATO ține cont de cererea Rusiei de a nu primi Ucraina în organizația Atlanticului de Nord, Lavrov a spus că nu are încredere în partea ucraineană: „Până acum, Kievul nu a anulat sarcina de a restabili integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor din 1991 și de a trimite trupele ruse dincolo de aceste frontiere. În octombrie, au avut loc întâlniri în pregătirea celui de-al doilea summit pentru pace. Ei vor să invite Rusia la el, după cum înțelegem, pentru a ne prezenta un fel de ultimatum. Am explicat de multe ori că nu vom lua parte la summit-ul pentru pace, chiar dacă primim o invitație.”

Lavrov a susținut din nou că asigurarea statutului de nealiniat al Ucrainei rămâne printre obiectivele care trebuie atinse de invazia armatei ruse în Ucraina și că Rusia nu va accepta niciodată aderarea Kievului la NATO.

 
 

Urmărește-ne pe Google News