- Serghei Lavrov a acordat un interviu de o oră și jumătate jurnalistului american Tucker Carlson, sosit special la Moscova. Anterior, jurnalistul a fost în capitala Rusiei în februarie și l-a intervievat pe președintele rus Vladimir Putin.
„Principiul-cheie este statutul de nealiniat al Ucrainei. Eram pregătiți să ne alăturăm grupului de țări care oferă garanții pentru securitatea colectivă a Ucrainei… Dar fără NATO! Fără baze militare și exerciții militare pe pământ ucrainean cu participarea trupelor străine”, a declarat Serghei Lavrov
„Va trebui să ținem cont de realitățile «de pe teren». Și nu sunt doar o linie de contact, ci și schimbări în Constituția Federației Ruse după referendumul din republicile Donețk și Lugansk, regiunile Herson și Zaporojie. Acum, ei fac deja parte din Rusia, conform Constituției noastre. Aceasta este realitatea”, a mai spus șeful diplomației ruse.
Nu putem tolera o situație în care legislația ucraineană rămâne în vigoare, interzicând limba rusă, mass-media rusă, cultura rusă și Biserica Ortodoxă Ucraineană. Aceasta este o încălcare a obligațiilor Ucrainei conform Cartei ONU. Trebuie făcut ceva în privința asta.
„Mulți din Rusia ar dori să facă din aceasta o condiție. Dar cred că, cu cât trăim mai mult sub aceste sancțiuni, cu atât înțelegem mai bine că este mai bine să ne bazăm pe noi înșine și să dezvoltăm mecanisme, platforme de cooperare cu țări normale care ne sunt prietenoase și care nu amestecă interesele economice și relațiile… Mai ales politica”, a insistat Lavrov.
„Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici”
„Am învățat multe de când ni s-au impus sancțiuni. Au început sub Obama și au continuat în timpul primului mandat al lui Trump. Sub administrația lui Biden, acestea au devenit absolut fără precedent. Dar știi, «ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici». Nu ne vor ucide niciodată. Și asta ne face mai puternici”, a mai spus Lavrov.
Nu avem nicio intenție să distrugem poporul ucrainean. Sunt frați și surori cu poporul rus.
„Din punct de vedere istoric, Statele Unite au căutat să creeze unele probleme și apoi să vadă dacă pot «prinde un pește în ape tulburi»: agresiunea irakiană, «aventura» libiană sau distrugerea statului Afganistan. Ei creează mai întâi probleme și apoi văd cum să le exploateze”, susține ministrul rus de externe.
Devine toxic când cineva vede un american sau un european vorbind cu mine. Europenii fug în general când mă văd. Acesta a fost cazul ultimului summit G20. Erau adulți, dar se comportau ca niște copii. Incredibil.
Carlson, 55 de ani, a fost cel mai popular prezentator de la Fox News, post cunoscut pentru susținerea față de republicani, înainte de a fi concediat brusc, în luna aprilie a anului trecut. După ce a fost dat afară, el a folosit rețeaua de socializare X (fosta Twitter), pentru a-și difuza talk-show-ul de dreapta, intitulat „Tucker on X”.
Jurnalistul a devenit o figură populară la Moscova în timpul președinției lui Donald Trump, când a ironizat în mod regulat acuzațiile potrivit cărora Rusia ar fi intervenit în alegerile prezidențiale din SUA.
De atunci, Carlson a fost acuzat că a preluat frecvent punctele de vedere ale Kremlinului, în vreme ce a criticat poziția Ucrainei și a administrației democrate a SUA.