Declaraţia a fost făcută de ministrul ucrainean al Energiei, Herman Haluşcenko, la o întâlnire cu ambasadorii UE la Viena, în Austria.

„Este foarte important să fie luate măsuri mai drastice împotriva Rusiei.  Altfel, pare o pierdere de timp. După ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a subliniat importanţa acestor centrale, nivelul atacurilor creşte. Un alt val de atacuri masive confirmă cât de gravă este situaţia”, a avertizat Haluşcenko.

Ministrul ucrainean a menţionat că, în 17 noiembrie, Rusia a vizat în mod deliberat substaţiile de importanţă critică, care au fost recunoscute de AIEA ca esenţiale pentru siguranţa centralelor nucleare.

„Penele de curent sau oprirea de urgenţă a centralelor electrice nucleare sunt prioritatea lor. Ca urmare, riscul unor accidente nucleare este incredibil de mare”, a subliniat Haluşcenko.

Potrivit acestuia, un scenariu catastrofal a fost evitat datorită apărării antiaeriene a Ucrainei şi eforturilor coordonate ale inginerilor din energie. Totuşi, Rusia continuă cu încercările de a distruge elemente ale infrastructurii energetice care sunt de importanţă critică pentru energia nucleară.

Oficialul ucrainean a oferit detalii şi despre atacul de joi al Rusiei, care a făcut ca şi centrala nucleară de la Zaporojie să fie pe punctul de a rămâne fără electricitate pentru a doua oară într-o săptămână.

Joi dimineaţă, una dintre cele două linii electrice care alimentează centrala de la Zaporojie a rămas fără electricitate în urma bombardamentelor ruseşti. Dacă linia rămasă este deconectată, cea mai mare centrală nucleară din Europa se va confrunta cu o pană totală de electricitate.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News