Cuprins:
Reacția Rusiei
Ministerul Apărării rus a raportat că atacul a avut loc la ora 3.25. Cinci rachete au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană S-400 și Pantsir, iar una a fost avariată. Fragmentele acesteia au căzut pe teritoriul tehnic al unui obiectiv militar, provocând un incendiu care a fost rapid stins. Nu au fost raportate victime sau distrugeri.
Ukraine may have used an ATACMS missile to hit a target inside Russia. An ammunition depot in the Bryansk region was attacked last night. The 67th arsenal in Karachev was hit by what locals claim was a missile and not a drone. Geolocated at 53.1449695086295, 34.95100736498948 pic.twitter.com/KbaMllaldQ
— raging545 (@raging545) November 19, 2024
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că atacurile armatei ucrainene asupra regiunii Bryansk cu rachete ATACMS ar fi fost imposibile fără participarea SUA. El a subliniat că acest atac ar trebui considerat ca o intenție a țărilor occidentale de a escalada conflictul dintre Rusia și Ucraina.
„Faptul că ATACMS a fost folosit în mod repetat asupra regiunii Bryansk în această noapte este, desigur, un semnal că vor o escaladare. Și fără americani, este imposibil să folosești aceste rachete de înaltă tehnologie, Putin a spus acest lucru de multe ori”, a declarat Lavrov într-o conferință de presă la Rio de Janeiro, potrivit Kommersant.
Contextul internațional
Anterior, pe 17 noiembrie, The New York Times și Reuters au raportat, citând surse, că președintele SUA Joe Biden a autorizat Ucraina să utilizeze rachete cu rază lungă furnizate de SUA pentru lovituri pe teritoriul Rusiei. Departamentul de Stat al SUA a declarat inițial că „în acest moment nu poate confirma” această informație.
🚨 Russia: We now have confirmation that Ukraine struck the munitions arsenal in Bryansk region with ATACMS missiles. https://t.co/byRpC6oSn8 pic.twitter.com/BuAENhqL0c
— Igor Sushko (@igorsushko) November 19, 2024
Însă pe 19 noiembrie, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri emisferice, Brian Nichols, a confirmat informațiile media. El a sugerat că acest lucru va oferi Kievului mai multe opțiuni de apărare și ar putea împinge Moscova spre negocieri.
Noua doctrină nucleară a Rusiei
În aceeași zi, președintele Vladimir Putin a aprobat prin decret bazele politicii de stat actualizate a Rusiei în domeniul descurajării nucleare. Conform noii doctrine, un atac asupra teritoriului rus de către un stat nonnuclear cu sprijinul unui stat nuclear este considerat un motiv pentru utilizarea armelor nucleare de către Rusia.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că utilizarea rachetelor occidentale nonnucleare de către forțele armate ucrainene împotriva Rusiei, conform noii doctrine nucleare, ar putea atrage un răspuns nuclear.
Situația rămâne tensionată, iar comunitatea internațională urmărește îndeaproape evoluțiile din regiune. Ministerul Apărării rus continuă să monitorizeze situația și să raporteze despre orice noi dezvoltări.