Autoritățile ruse au retras joi acreditarea jurnaliștilor Deutsche Welle din țară și au anunțat că vor închide biroul din Moscova al organizației media germane. Ministerul de Externe de la Moscova a spus totodată că va bloca transmisiunea canalelor Deutsche Welle pe teritoriul rus.

Mișcarea Moscovei vine după ce autoritățile de la Berlin au anunțat că televiziunea publică RT – Russia Today trebuie să își întrerupă transmisiunea programelor în Germania, deoarece „nu are licența de emisie necesară”.

Concret, instituția de reglementare media MABB și Comisia pentru Licențiere și Supervizare (ZAK) de la Berlin au observat că RT nu poate emite în Germania deoarece are o licență sârbă, scrie Deutsche Welle.

Oficialii de la Moscova au răspuns acuzând Berlinul că atacă libertatea de exprimare și libertatea presei.

„Agentul străin DW”

Dincolo de aceste prime măsuri, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a anunțat începerea unei proceduri de catalogare a Deutsche Welle drept „agent străin”, măsură care se aplică deja mai multor canale media critice la adresa Kremlinului.

Potrivit Ministerului de Externe rus, sancțiunile sunt în egală măsură prevăzute pentru „reprezentanții instituțiilor de stat și publice germane implicate în restricționarea difuzării Russia Today”. Aceștia nu vor mai avea dreptul de a intra pe teritoriul Federației Ruse.

RT, considerat un instrument de propagandă al Kremlinului în străinătate, începuse să emită în limba germană la data de 16 decembrie.

În aceeaşi zi, YouTube a suspendat contul în germană al Russia Today pentru încălcări ale condiţiilor sale de utilizare, considerând că postul încalcă directivele sale în materie de luptă contra dezinformării pe tema COVID.

Decizia de joi a Moscovei urmează o serie de măsuri similare luate cu privire la alte instituții media occidentale, scrie The Moscow Times.

În august 2021, Kremlinul a expulzat-o pe corespondenta BBC Sarah Rainsford, în semn de retribuție pentru ceea ce oficialii ruși au numit discriminarea față de presa rusească din Regatul Unit.

În noiembrie, Moscova a revocat permisul de rezidență al lui Tom Vennink, un vechi corespondent olandez, din cauza unor infracțiuni minore din trecut.

Tensiuni între Vest și Rusia

Conflictul ruso-german pe tema presei vine în contextul tensiunilor de la granița Ucrainei, unde Rusia a mobilizat în jur de 130.000 de militari, potrivit ultimelor estimări occidentale.

În vreme ce a susținut toate pozițiile majore ale Occidentului în relație cu Moscova, Berlinul a făcut notă discordantă față de alți aliați, evitând transporturile de arme către Kiev, spre exemplu, sau sugerând în unele momente că eventualele sancțiuni la adresa Rusiei nu ar trebui să vizeze livrările de gaz.

Germania s-a trezit prin urmare sub un tir de critici din partea oficialilor ucraineni sau a altora din Europa, care i-au reproșat atitudinea prea moale în privința Rusiei.

Cancelarul Olaf Scholz a anunțat miercuri că se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova în curând, fără a preciza o dată. De la debutul mandatului său de cancelar, Scholz a vorbit o singură dată la telefon cu Putin, prin comparație cu omologii săi europeni, care au fost implicați mult mai activ în criza din estul Europei.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News