În total, cărbune în valoare de cel puțin 14,3 milioane de dolari produs în regiunile ucrainene anexate de Rusia a fost exportat în Turcia, membru NATO, în acest an.

Spre deosebire de Statele Unite și Uniunea Europeană, Turcia nu a restricționat comerțul cu Rusia sau din zonele ucrainene controlate de Moscova. Washingtonul a avertizat companiile să nu ajute Rusia să continue războiul împotriva Ucrainei sau să eludeze sancțiunile.

De când Moscova și-a lansat invazia în februarie 2022, Turcia a spus în repetate rânduri că recunoaște integritatea teritorială a Ucrainei. Ankara a jucat, de asemenea, un rol esențial în medierea unui acord, între timp expirat, care a permis exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Datele analizate de Reuters au arătat că cărbunele de la cel puțin 10 producători a mers în Turcia între februarie și iulie 2023. Turcia a fost în mod clar cea mai importantă destinație de export pentru cărbunele din regiunile anexate, arată cifrele, reprezentând 95% din transporturile din perioada respectivă.

Vânzătorii de cărbune sunt înregistrați în Rusia și în teritoriile anexate, potrivit bazei de date Spark a agenției de presă rusă Interfax.

Cumpărătorii au fost companii înregistrate în Hong Kong, Emiratele Arabe Unite și jurisdicții offshore, inclusiv Belize și Insulele Virgine Britanice, arată datele vamale. Nu existau companii turcești listate.

În noiembrie, Vitali Khotsenko, șeful de atunci al așa-numitei Republici Populare Donețk, a declarat că regiunea exporta deja cărbune în Turcia, de unde a mers pe piețele din Orientul Mijlociu și Africa.

Ministerul Energiei al Rusiei nu a răspuns unei solicitări de comentarii. Serviciul Vamal Federal al Rusiei a declarat, ca răspuns la întrebările Reuters, că a suspendat publicarea statisticilor de comerț exterior din februarie 2022.

Deși datele comerciale nu oferă o imagine completă a modului în care a fost exportat cărbunele, acestea au arătat că unii au trecut prin orașul portuar Rostov, din sudul Rusiei, cât și prin portul Novorossiisk de la Marea Neagră. Ambele au conexiuni feroviare cu Donețk și Lugansk.

Sancțiunile SUA impuse la 21 februarie 2022, cu trei zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, interzic importurile sau exporturile din autointitulatele Republici Populare Donețk și Lugansk. Două zile mai târziu, Uniunea Europeană a anunțat măsuri similare, inclusiv interzicerea importului de mărfuri din cele două regiuni.

 
 

Urmărește-ne pe Google News