Reprezentanții FSB afirmă că dețin documente care arată că un departament britanic de afaceri externe din Londra, responsabil pentru Europa de Est și Asia Centrală, coordonează ceea ce a numit „escaladarea situației politice și militare” și a fost însărcinat cu asigurarea înfrângerii strategice a Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei.

„Astfel, faptele dezvăluite dau motive să se considere activitățile diplomaților britanici trimiși la Moscova de către directorat ca amenințătoare pentru securitatea Federației Ruse”, se precizează într-un comunicat FSB.

„În acest sens, pe baza documentelor furnizate de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei și ca răspuns la numeroasele măsuri neprietenoase întreprinse de Londra, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, în cooperare cu agențiile în cauză, a retras acreditarea a șase membri ai departamentului politic al Ambasadei Marii Britanii la Moscova în ale căror acțiuni au fost găsite semne de spionaj și sabotaj”, mai transmite FSB.

Un angajat al serviciului a declarat pentru televiziunea de stat Rossiya-24 că „englezii nu au ținut cont de indiciile cu privire la necesitatea de a opri această practică (de desfășurare a activităților de informații în interiorul Rusiei), așa că am decis să-i expulzăm pe acești șase, pentru început”.

Potrivit FSB, și alți diplomați britanici vor fi trimiși acasă, dacă se va descoperi că sunt implicați în activități similare.

O reacție a venit și din partea purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a afirmat că activitățile ambasadei britanice la Moscova au depășit cu mult convențiile diplomatice și a acuzat reprezentanța diplomatică de acte deliberate menite să dăuneze poporului rus, a relatat agenția de presă de stat TASS.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News