Potrivit ministrului digitalizării Krzysztof Gawkowski, care deține și funcția de vicepremier, Polonia este una dintre cele mai importante ținte ale Moscovei din Uniunea Europeană prin prisma susținerii pe care o acordă Ucrainei în fața agresiunii militare ruse.

Gawkowski și-a argumentate afirmația prin numărul mare de atacuri cibernetice contracarate de Polonia dinspre Rusia în perioada ianuarie – septembrie 2024. Mai exact, polonezii ar fi respins și descoperit peste 80.000 de atacuri cibernetice rusești în intervalul de timp sus-menționat.

Ministrul polonez a subliniat că regimul de la Moscova duce campanii de dezinformare și încurajează instabilitatea în țara sa în scopul influențării alegerilor prezidențiale, prevăzute să aibă loc pe 18 mai.

„În ultimele zile, a fost identificată o grupare rusă, încă una care a fost pregătită de către serviciul de informații militare GRU, al cărei scop este de a influența alegerile poloneze, nu numai scena politică poloneză, dar și alegerile poloneze”, a declarat Gawkowski.

Ministrul polonez nu a oferit alte detalii, afirmând doar că este vorba despre „răspândirea dezinformării, a informațiilor false” și despre „recrutarea de oameni care ar distruge coerența scenei politice din Polonia”.

În acest context, Polonia a alocat noi resurse pentru a contracara războiul cibernetic al Rusiei și a înființat un nou centru special de coordonare.

„Avem servicii foarte eficiente care se ocupă de protejarea Republicii Polone. Ele au cunoștințe și identificăm aceste acțiuni ca având intenția de a influența alegerile poloneze”, a dat asigurări Krzysztof Gawkowski.

Cu toate acestea, autoritățile poloneze rămân vigilente. „Rusia duce un război cibernetic contra Poloniei. Suntem țara cea mai atacată din Uniunea Europeană și alegerile vor fi un test de supraviețuire pentru democrația poloneză”, a conchis vicepremierul și ministrul Gawkowski.

Polonia semnalează de mai mult timp că rolul său ca centru pentru livrările de armament către Ucraina a făcut din ea o țintă pentru spionii ruși și belaruși, precum și pentru acte de sabotaj. În pofida evidențelor, autoritățile de la Minsk și Moscova au negat mereu că s-ar fi aflat în spatele actelor de sabotaj.

În decembrie, România, țară membră a NATO și a Uniunii Europene, a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie din cauza amestecului Rusiei, care a susținut și în acest caz că nu s-a implicat, notează Reuters.

 
 

Urmărește-ne pe Google News