SUA și NATO au respins miercuri, în răspunsurile scrise trimise la Moscova, principala revendicare a Rusiei, cea privind retragerea NATO din estul Europei, dar au oferit posibilitatea unui dialog pe tema transparenței și a controlului armelor pe continent.

Ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că în vreme ce mesajele sunt „destul de confuze”, ele conţin elemente raţionale în „chestiuni secundare”, cum ar fi amplasarea de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune.
Lavrov a apreciat că dezbaterea asupra acestor rachete a fost respinsă de SUA în ultimii ani, iar „acum ei propun să fie abordată”, scrie și Agerpres.

Lavrov, scrie The Moscow Times, a făcut diferența între mesajul „diplomatic” al SUA și cel „rușinos” și „ideologic” al NATO.

Șeful diplomației ruse a insistat iarăși că „dacă depinde de Rusia, nu va exista un război”. „Nu vrem război”, a subliniat el. „Dar nu vom permite ca interesele să ne fie ignorate și călcate în picioare” a adăugat oficialul.

Lavrov a mai acuzat SUA că se folosesc de „regimul Zelenski” pentru a creşte tensiunile, potrivit Reuters.

El a adăugat că şi Rusia ar trebui să ia măsuri de precauţie pentru protejarea diplomaţilor săi din Ucraina, în contextul în care SUA şi Canada au luat decizia de a repatria temporar familiile personalului diplomatic din această ţară, de teama unei invazii a Rusiei.

În ceea ce priveşte ameninţările SUA de a impune noi sancţiuni Rusiei în cazul în care invadează Ucraina, Lavrov a apreciat că acestea „ar echivala cu ruperea relaţiilor”.

Şeful diplomaţiei ruse a mai declarat că se aşteaptă să aibă o întrevedere cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în următoarele două săptămâni.

Pe de altă parte, agenţia de presă rusă Interfax a anunţat că Lavrov va avea o convorbire telefonică vineri cu omologul său german, Annalena Baerbock. Rusia vrea ca autorităţile germane de resort să dea undă verde în privinţa gazoductului Nord Stream 2, aminteşte Reuters.

Acest gazoduct, destinat să transporte gaze ruseşti în Germania şi în Europa prin Marea Baltică, ocolind Ucraina, este finalizat. Dar punerea sa în funcţiune rămâne blocată în prezent de autoritatea de reglementare energetică germană din motive juridice.

Asigurările lui Lavrov cu privire la intențiile Rusiei au venit la câteva ore după ce președintele SUA Joe Biden l-a avertizat pe omologul său ucrainean Vladimir Zelenski că un atac al Rusiei este iminent și ar putea avea loc în februarie.

CNN a scris că discuția telefonică „nu a decurs bine” și că principala problemă ar fi fost opiniile diferite ale celor doi în privința „nivelului de risc” al unui atac rusesc.

În timpul discuției, pe care oficialul ucrainean a catalogat-o drept „lungă și sinceră”, Biden a avertizat că un atac al Rusiei ar putea fi iminent și că invazia pare a fi acum certă, odată ce pământul va îngheța în luna februarie, potrivit oficialului.

Zelenski a insistat însă că amenințarea Rusiei este „periculoasă, dar ambiguă” și că nu este sigur că un atac va avea loc.

 
 

Urmărește-ne pe Google News