„Armistiţiul Olimpic începe cu şapte zile înainte de debutul Jocurilor Olimpice, pe 4 februarie 2022, şi se încheie şapte zile după închiderea Jocurilor Paralimpice, care se finalizează pe 13 martie”, se arată într-un comunicat al CIO.
Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing s-au desfăşurat între 4 – 20 februarie, iar Jocurile Paralimpice vor avea loc în perioada 4 – 13 martie.
De asemenea, CIO și-a exprimat îngrijorarea pentru siguranţa comunităţii olimpice din Ucraina. A fost creat un grup de lucru care să monitorizeze îndeaproape situaţia şi să coordoneze asistenţa umanitară pentru membrii Comunităţii Olimpice din Ucraina ori de câte ori este posibil.
„Ekecheiria”, armistițiul sacru, a fost impus din anul 776 î.e.n. orașelor-state grecești care participau la Jocurile Olimpice desfășurate odată la patru ani în orașul Olimpia.
Acest armistițiu era impus tocmai pentru ca atleții și delegațiile orașelor-state să se deplaseze în siguranță spre Olimpia, cât și la întoarcere. Abia după ce delegațiile sportive reveneau în cetățile lor, conflictele erau reluate.
Nu este însă pentru prima oară când Rusia încalcă Armistițiul Olimpic, făcând acest lucru atât în 2008, cât și în 2014.
În 2008, Rusia a atacat Georgia între 1 si 12 august, anexându-i teritoriile Osetia de Sud și Abhazia, în condițiile în care Jocurile Olimpice de vară de la Beijing s-au desfășurat între zilele 8 și 24 august.
În 2014, chiar în ziua de 23 februarie când se desfășura ceremonia de încheiere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, Rusia, în orașul Sevastopol din Crimeea au fost orchestrate demonstrații proruse. La 4 zile după încheierea JO de la Soci, pe 27 februarie, trupele ruse mascate, fără însemne, au intrat în Crimeea.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații după ce Rusia a atacat Ucraina