„La 10 februarie, exerciţiile militare comune «Hotărârea aliată – 2022» au început în poligoane ale forţelor armate belaruse în cadrul inspecţiei forţelor de reacţie ale Uniunii statale Rusia-Belarus. (…) Exerciţiile se desfăşoară cu scopul pregătirii opririi şi respingerii unei agresiuni externe în cadrul unei operaţiuni defensive”, se menționează în comunicatul Ministerului rus.
Aplicațiile militare au loc în cinci poligoane, patru baze aeriene şi „diferite situri” din Belarus, mai ales în regiunea Brest, care se află la frontiera cu Ucraina, mai precizează instituția de la Moscova.
În exerciții sunt implicate unităţi şi structuri ale Districtului militar Est al Federaţiei Ruse și forţe ale armatei belaruse. Anterior, Moscova anunțase relocarea pe teritoriul fostei republici sovietice a unor sisteme antiaeriene S-400 Triumf, divizioane antiaeriene Panţîr-S din Extremul Orient şi a unor avioane de vânătoare Su-35 şi de atac Su-25SM.
Cele două țări nu au menționat câți soldați și câte echipamente militare participă la exerciții. Conform estimărilor Occidentului, în Belarus ar fi fost trimiși 30.000 de militari ruși, notează AFP.
Ucraina și statele occidentale consideră că prin aceste manevre militare Rusia face presiuni în contextul crizei ucrainene.
De la finalul anului trecut, Moscova a comasat peste 100.000 de soldații la granița cu Ucraina, fiind acuzată de Occident că se pregătește să invadeze țara vecină. Rusia a negat orice intenție de atac și a cerut garanții de securitate din partea SUA și NATO, printre care promisiunea că Ucraina nu va adera la Alianța Nord Atlantică.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți, 8 februarie, că după încheierea exercițiilor militare comune, Rusia își va retrage forțele armate din Belarus.
Pentru cei care urmăresc acest lucru îndeaproape, nimeni nu a spus vreodată că trupele ruse vor rămâne pe teritoriul bielorus. Este vorba de nişte manevre comune şi, evident, aceasta presupune că trupele se vor întoarce la bazele lor la sfârşitul acestor exerciţii.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului:
Între timp continuă încercările de rezolvare a crizei pe cale diplomatică. După ce la începutul săptămânii președintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit cu liderul rus Vladimir Putin la Kremlin, apoi cu președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, la Kiev, joi, 10 februarie, ministrul de externe britanic, Liz Truss, va discuta cu omologul său rus Serghei Lavrov, la Moscova.
Foto: EPA