Sistemul de căutare pe internet, denumit Oculus, poate detecta videoclipuri și imagini cu protestatari, „descrieri pozitive” ale culturii LGBTQ+ și meme-uri care îl critică pe președintele Putin, potrivit site-ului independent de investigații istories, care a scris săptămâna trecută despre acesta și alte instrumente de cenzură folosite de autoritățile ruse.
„Sistemul recunoaște imagini și simboluri, scene și acțiuni ilegale și analizează textul din fotografii și videoclipuri”, a declarat pentru Vedomosti un purtător de cuvânt al companiei de stat din spatele instrumentului de căutare.
Sistemul automatizat îi scutește pe angajații Centrului General de Radiofrecvență din Rusia (GRFC), o filială a Roskomnadzor, de un efort important – și anume de a analiza manual până la 106 imagini și 101 videoclipuri pe zi.
Oculus este capabil să analizeze zilnic până la 200.000 de imagini și să detecteze dacă acestea au „conținut interzis”.
Viteza și eficiența sistemului sunt motivate de „înmulțirea prin rostogolire a înșelătoriilor, în toate tipurile de informații interzise”, a declarat un purtător de cuvânt al GRFC pentru Vedomosti.
Purtătorul de cuvânt a precizat că peste 100.000 de site-uri au fost șterse sau blocate în 2022 – față de 7.000 în anul precedent, 1.500 în 2020 și doar „câteva sute” în 2019.
„Un astfel de conținut trebuie găsit și blocat înainte de a se răspândi pe scară largă în mediul online”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al GRFC, referindu-se la așa-numitele informații „false” despre războiul din Ucraina, la promovarea consumului de droguri, a sinuciderii și a pornografiei infantile.
GRFC a declarat că a oferit, în cadrul unei licitații, 57,7 milioane de ruble (aproximativ 783.000 de dolari) în toamna anului trecut pentru Oculus. Dezvoltatorul sistemului, compania moscovită Execution, care furnizează instrumente de căutare a informației pentru corporații, a refuzat să comenteze.
Oculus a fost testat în decembrie, iar integrarea acestuia în instrumentele de monitorizare existente ale Roskomnadzor a început în ianuarie 2023.
Oculus face parte dintr-un set de instrumente în valoare de 1,5 miliarde de ruble (aproximativ 20 de milioane de dolari) care ar permite autorităților ruse să găsească și să blocheze „conținutul interzis” din mediul online, potrivit Vedomosti.
Site-urile ruse de investigație au identificat pentru prima dată crawlerul web Oculus săptămâna trecută, analizând o serie de comunicări interne ale GRFC pe care au reușit să le obțină.
Fotografie ilustrativă / Sursa: 123rf.com
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!