UDATE ora 11.15: Importul de gaze în România nu este afectat după decizia Gazprom de a sista livrările în Polonia și Bulgaria, a declarat șeful Transgaz.
„România îşi poate asigura tot consumul de gaze din producţia internă în această perioadă. Consumul nu este mai mare de 20-21 de milioane de metri cubi pe zi, iar producţia poate ajunge la 23 de milioane de metri cubi”, a spus Ion Sterian pentru Agerpres.
UPDATE ora 10.15: Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat că a oprit complet livrările de gaze naturale către cele două țări membre NATO din cauza faptului că plata pentru livrarea combustibilului nu s-a făcut în rubla rusească, moneda cerută de țara condusă de Vladimir Putin, a informat Reuters.
Separat, ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a declarat că Ungaria primeşte gaze naturale ruseşti conform contractului său cu Gazprom, prin Bulgaria şi Serbia, iar Gazprom a informat Budapesta că livrările care tranzitează Bulgaria sunt gestionate separat.
Principalul furnizor de gaze al Poloniei, PGNiG, a declarat că a fost informat că toate fluxurile de gaz rusesc vor fi oprite începând de miercuri, 27 aprilie.
„Pot confirma că am primit astfel de ameninţări din partea Gazprom”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki reporterilor, la Berlin. „Noi respectăm acordurile (privind sancțiunile impuse Rusiei – n.r.) şi probabil că Rusia încearcă astfel să pedepsească Polonia”.
„Permiteți-mi să vă reamintesc că avem interconexiuni cu Germania și Republica Cehă, precum și terminalul nostru de gaze din Świnoujście, care poate primi cantități mari de gaz lichefiat”, a mai spus premierul.
La rândul său Anna Moskwa, ministrul pentru climă și mediu, a declarat într-o conferință de presă: „În prezent, depozitele noastre sunt pline în proporție de aproximativ 86%”.
Aceasta a mai spus că Polonia este pregătită să fie independentă de resursele din Rusia – atât gaze, cât și cărbune. Prețul gazului în Europa a crescut cu până la 17% după anunțul că Rusia a oprit furnizarea de gaze către Polonia. Polonia a declarat în repetate rânduri că nu este acord cu cererea Rusiei de a plăti în ruble pentru gazul contractat.
Guvernul de la Sofia caută soluții
Grupul rus Gazprom va suspenda livrările de gaze și către Bulgaria începând de miercuri, a anunțat marți seară guvernul de la Sofia. La baza deciziei Gazprom ar sta refuzul Bulgariei de a se conforma noilor cerințe ale furnizorului – plata în ruble, potrivit Reuters.
„Astăzi, Bulgargas EAD a primit notificare că livrările Gazprom Export vor fi suspendate începând cu 27 aprilie 2022”, a precizat Ministerul Economiei într-un comunicat, în condițiile în care țara este puternic dependentă de gazul rusesc.
Ministerul a transmis că împreună cu companiile de stat care activează în domeniu caută alternative pentru furnizarea de gaze naturale, ca să facă față situației.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!