„Principala problemă în Rusia este următoarea: în ultimii cinci ani, doar Rusia – nicio altă țară – a pierdut atât de mulți oameni care lucrează în domeniul științific. Rusia a pierdut 50.000 de persoane”, a declarat în cadrul unei reuniuni vicepreședintele RAS, Valentin Parmon, citat de agenția de presă Interfax.
„Acum, când toată lumea vorbește despre suveranitate tehnologică și când viitorul depinde de tehnologia intensivă din punct de vedere științific, problema este că Rusiei, ca stat, îi lipsesc cei care pot face acest lucru”, a adăugat Parmon, care este și președintele filialei siberiene a RAS.
El a cerut o creștere de „aproximativ trei ori” a finanțării cercetării de stat pentru a atrage din nou oameni capabili în cercetarea științifică și pentru a ajunge „cel puțin la nivelul aproximativ mediu” al țărilor avansate din punct de vedere tehnologic.
Declarațiile lui Parmon vin după ce oamenii de știință de la Institutul de Mecanică Teoretică și Aplicată (ITAM) al Filialei Siberiene a RAS au publicat o scrisoare deschisă adresată autorităților ruse în legătură cu arestarea a trei dintre cercetătorii ITAM, sub acuzația de trădare, avertizând că aceste cazuri penale riscă să pună în pericol progresele Rusiei în domeniul tehnologiei hipersonice.
„Pur și simplu nu înțelegem cum să ne continuăm activitatea. (…) Vedem că orice articol sau raport poate deveni motiv de acuzații de trădare”, au afirmat semnatarii scrisorii deschise.
Oamenii de știință de la ITAM au atras atenția și asupra modului în care atmosfera care domnește îi afectează pe tinerii cercetători.
„Chiar și acum, cei mai buni studenți refuză să vină să lucreze pentru noi, iar cei mai buni tineri angajați ai noștri părăsesc știința. Mai multe domenii științifice sunt pur și simplu blocate, deoarece angajaților le este teamă să se angajeze în astfel de cercetări”, au mai scris oamenii de știință, în scrisoare.
Rectorul Universității de Stat din Moscova, Viktor Sadovnichy, a declarat în aprilie că numărul oamenilor de știință din Rusia cu vârsta sub 30 de ani a scăzut cu 25% în ultimii 10 ani.
„Numărul total de tineri cercetători sub 30 de ani din Rusia este în scădere. În 2010, erau 71.000, dintre care 4.350 cu diplome academice, în timp ce în 2021 erau 53.000, dintre care 1.750 cu diplome academice”, a declarat Sadovnichy, în cadrul unei reuniuni extinse a Uniunii Rectorilor din Rusia.
De altfel, la toate grupele de vârstă, numărul total de oameni de știință din Rusia a scăzut la un minim istoric de 340.100 de persoane în 2021, potrivit datelor Institutului pentru Studii Statistice și Economia Cunoașterii de la Școala Superioară de Economie din Moscova.
Numărul de lucrători științifici din țară este în continuă scădere din 2014, când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea. În perioada 2014-2021, numărul oamenilor de știință a scăzut cu 10,5%, adică 76.000 de persoane.
La momentul disoluției Uniunii Sovietice, Rusia avea 992.000 de cercetători, cel mai mare număr de angajați științifici din lume.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina