„Operațiunea a durat mai bine de două luni. A fost un întreg complex de decizii în cascadă, de calcule de forțe și mijloace, o întreagă colecție de date privind situația și utilizarea diferitelor arme și echipamente. S-au calculat tactica și strategia inamicului și s-au construit propriile noastre strategii, mai eficiente, mai oportune, adesea nestandardizate”, a transmis Biroul de Comunicații Strategice al armatei Ucrainei.

„Un grup de forțe disparate din marină, o escadrilă de Bayraktar (n.r.drone turcești), forțele aeriene, sisteme de rachete și artilerie, unități din Serviciul de Frontieră de Stat și din Serviciul de Securitate al SBU, precum și alte unități din Grupul operațional-strategic de trupe „Alexandria” au fost implicate în operațiune”, a precizat Biroul de Comunicații Strategice al armatei Ucrainei.

Potrivit armatei ucrainene, operațiunea de eliberare a insulei Șerpilor a avut mai multe etape. În primă fază, s-au întrerupt căile de sprijin logistic ale inamicului, apoi s-au vizat în mod constant navele de aprovizionare și cu echipamente militare cu care rușii au încercat să înarmeze garnizoana de pe insulă.

„După scufundarea crucișătorului „Moskva”, care a asigurat acoperire grupului naval pe mare cu apărarea sa antiaeriană, rușii au decis să creeze un crucișător staționar pe insulă, ca să spunem așa. Dar un studiu echilibrat și atent al situației, o planificare puternică și pregătirea pentru etapa cea mai activă au dat rezultate”, a precizat Biroul de Comunicații Strategice al armatei Ucrainei.

Ucrainenii au atacat cu succes insula, lovind cu precizie un sistem Tor-M2, un sistem TZM SAM (n.r. – rachetă sol-aer), patru sisteme de rachete „Panțâr-S1”, două „Grad” și „Tornado-G” (n.r. – vehicule lansatoare de rachete multiple), un BBM (n.r. – vehicul de luptă blindat), trei vehicule militare, două generatoare diesel și aproximativ o duzină și jumătate de obiecte deghizate cu grijă sub un camuflaj de plasă.

„Inamicul a părăsit Insula Șerpilor, distrugând dispozitive de rachete care nu au fost lovite. Pierderile totale ale forțelor de ocupație ruse din jurul insulei se ridică la peste 900 de milioane de dolari”, a estimat Biroul de Comunicații Strategice al armatei Ucrainei.

Rusia s-a retras de pe Insula Șerpilor după săptămâni de atacuri ucrainene, precizând că scopul retragerii este acela de a arăta că Moscova nu împiedică exportul de cereale din Ucraina.

La o săptămână după retragerea rușilor, soldații ucraineni au dus steagul Ucrainei pe Insula Șerpilor.

Foto: Profimedia

Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
 

Urmărește-ne pe Google News