Site-ul Ministerului de Interne din Rusia l-a plasat pe Dmitri Gluhovski, cunoscut pentru romanul SF „Metro 2033″ şi continuările acestuia, pe lista persoanelor date în urmărire în virtutea unui articol neprecizat din Codul Penal.
Într-un mesaj publicat pe serviciul de mesagerie online Telegram, Gluhovski a dezvăluit că a fost acuzat de discreditarea forţelor armate ale Rusiei într-un mesaj pe care îl publicase pe reţeaua de socializare Instagram.
„Sunt dispus să repet tot ce am spus atunci: «Opriţi războiul! Recunoaşteţi că acesta este un război împotriva unui popor întreg şi trebuie să îl opriţi!»”, a precizat romancierul rus.
Rusia a cercetat deja personalităţi din opoziţie şi jurnalişti cu ajutorul unei legi care impune pedepse de închisoare de până la 15 ani pentru cei care sunt condamnaţi că au răspândit în mod intenţionat „ştiri false” despre armata rusă.
Dmitri Gluhovski este însă prima personalitate culturală majoră care a fost plasată pe această listă în virtutea noii legi, adoptată la doar câteva zile după ce Rusia a trimis trupe militare în Ucraina pe 24 februarie.
Decizia a stârnit indignare
Situaţia în care se află acum Dmitri Gluhovski, care a fost foarte vocal atunci când a criticat campania militară a Moscovei pe reţelele de socializare, a stârnit indignare în rândul personalităţilor din opoziţia rusă.
„Putin obişnuia să îi sperie pe politicieni, dar acum îi sperie şi pe scriitori”, a scris pe Twitter Liubov Sobol, un aliat al opozantului Aleksei Navalnîi, aflat în prezent în închisoare.
Echipa unui alt activist din opoziţie aflat la închisoare, Andrei Pivavarov, a publicat pe Twitter următorul mesaj după plasarea scriitorului Dmitri Gluhovski pe lista persoanelor date în urmărire: „Maşinăria de represiune va călca în picioare pe toată lumea”.
Rusia afirmă că „operaţiunea sa militară specială” are scopul de a demilitariza Ucraina şi de a-i proteja pe vorbitorii de limbă rusă de persecuţiile regimului de la Kiev.
Ucraina şi ţările occidentale au respins aceste afirmaţii şi le consideră un pretext lipsit de fundament pentru a justifica cuceriri teritoriale care au făcut deja mii de victime şi au dus la strămutarea altor milioane de persoane.
Dmitri Gluhovski a cunoscut succesul după apariţia în librării a romanului său distopic „Metro 2033″, publicat în 2005, care imaginează o lume devastată de un război nuclear, ai cărui singuri supravieţuitori sunt persoane care s-au refugiat în metroul din Moscova.
Acea carte şi continuările sale s-au vândut în mai multe sute de milioane de copii la nivel mondial şi au fost traduse în numeroase limbi. Universul cărţilor scris de Dmitri Gluhovski a fost adaptat în 2019 într-un joc video, „Metro Exodus”, care s-a bucurat şi el de mare succes.
Foto: Profimedia