De la mesajul sumbru de Anul Nou în care descria Occidentul ca fiind adevăratul inamic al Rusiei în războiul din Ucraina, președintele Vladimir Putin a trimis mai multe semnale că Rusia nu va da înapoi. El a trimis în Oceanul Atlantic nava de război „Amiral Gorșkov”, dotată cu noile rachete hipersonice Zircon, și l-a numit pe șeful Statului Major General al Federației Ruse, Valeri Gerasimov, la conducerea războiului din Ucraina.

Atât oficialii americani, cât și cei ruși au descris Poseidon ca fiind o nouă categorie de arme de retorsiune, capabile să declanșeze valuri oceanice radioactive pentru a face orașele de coastă nelocuibile.

„Primele încărcături de muniție Poseidon au fost fabricate, iar submarinul Belgorod le va primi în viitorul apropiat”, a declarat sursa citată de agenția de presă de stat TASS.

TASS a precizat că principalele componente ale Poseidon, inclusiv un reactor nuclear care oferă torpilei propria sursă de energie, au fost finalizate cu succes. Echipajul submarinului nuclear Belgorod a finalizat, de asemenea, testele cu modele ale torpilei, a mai scris TASS.

Putin a anunțat pentru prima dată supertorpila Poseidon în 2018, spunând că este un tip fundamental nou de armă nucleară strategică, confirmând că aceasta va avea propria sursă de energie nucleară.

În spațiul public sunt puține detalii confirmate despre Poseidon, dar noua armă este în esență o combinație între o torpilă și o dronă, care poate fi lansată de pe un submarin nuclear.

Ministerul rus al Apărării a prezentat o serie de imagini cu torpila lungă 24 de metri, cunoscută sub numele de Kanyon de către trupele NATO, inclusiv mai multe simulări care arată cum distruge un portavion inamic și cum lovește țărmul.

Torpila lui Putin

Poseidon își are rădăcinile în planurile sovietice din timpul dictatorului Iosif Stalin, care își propuneau crearea unei torpile nucleare care să poată devasta țărmurile Statelor Unite.

În discursul din 2018, Putin a spus că raza de acțiune a torpilei ar fi nelimitată și că aceasta ar putea opera la adâncimi extreme, la o viteză de câteva ori mai mare decât cea a oricărui submarin sau a altor torpile.

„Sunt foarte silențioase, au o manevrabilitate ridicată și sunt practic indestructibile pentru inamic. Nu există nicio armă care să le poată contracara în lumea de astăzi”, a declarat Putin.

Torpilele Poseidon urmează să fie transportate de K-329 Belgorod, un submarin nuclear cu destinație specială care a fost construit de Șantierul Naval Sevmash.

Statele Unite au precizat, în Nuclear Posture Review din 2022, că Rusia și China „continuă să își extindă și să își diversifice capacitățile nucleare, pentru a include sisteme noi și destabilizatoare”.

„Rusia urmărește să dezvolte mai multe sisteme noi cu capacități nucleare concepute pentru a pune în pericol SUA sau aliații și partenerii”, potrivit Posture Review.

Anul trecut, Institutul Naval al SUA a transmis că dezvoltarea torpilelor Poseidon de către Rusia a dat peste cap ipotezele privind armele nucleare lansate de pe submarine.

„Poate cel mai înspăimântător, această armă nucleară are potențialul de operare autonomă”, a precizat institutul american.

„Un Kanyon complet operațional ar avea un impact strategic incredibil”, a adăugat Institutul Naval al SUA, într-un articol. „Fiind o nouă platformă de lansare, nu este vizată de tratatele actuale privind armele nucleare”, a mai transmis institutul.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News